Google започва да приема разплащания в криптовалута

Стефан Николов Последна промяна на 12 октомври 2022 в 15:46 1115 0

Криптовалути

Снимка kanchanara/Unsplash

Криптовалути

Интернет гигантът Google обяви, че съвсем скоро някои от неговите клиенти ще могат да заплащат с криптовалута за облачните услуги на гиганта. Това ще става с помощта на криптовалутната борса Coinbase. Новината беше съобщена по време на на събитието Google Cloud Next и от CNBC.

Google е сключил споразумение с Coinbase, което ще влезе в сила от началото на 2023 г. Според него, технологичният гигант ще използва част от системите на криптоборсата, за да приема и предлага разплащания в дигитална валута. Първоначално, такива трансакции ще са налични само за определени и подбрани клиенти, но с времето техния брой ще се увеличава. В същия момент, Coinbase ще премести сървърите си от тези на Amazon, на тези на Google.

Почти веднага цената на акциите на Coinbase поскъпнаха с 8.4%. Но предвид факта, че на годишна база спадът в книжата ѝ е около 70%, споразумението може да няма голямо отражение върху тях.

Платформата Coinbase Commerce поддържа десетте основни криптовалути, включително Bitcoin, Bitcoin Cash, Dogecoin, Ethereum и Litecoin. Не се съобщава при какви условия е сключена сделката с технологичния гигант, но подобно на други подобни, това ще става като процент от транзакциите, които преминават през криптовалутната борса. Използването на сървърите на Google също е компонент от нея, което затруднява установяването на параметрите на споразумението.

Едновременно с това Google разглежда възможността и за използването на услугата Coinbase Prime за безопасно съхраняване криптовалутите на различните организации, която едновременно с това дава възможност за осъществяване на сделки с цифрова валута. Интернет гигантът явно възнамерява да проучи възможността да участва в управлението на криптовалутните активи.

Очакванията са тази сделка да помогне на Google по-бързо да развие своя облачен бизнес и да стане много по-конкурентен в сегмент, в който основните съперници на интернет гиганта засега не позволяват на своите клиенти да се разплащат с криптовалута. Облачният бизнес диверсифицира цялостния бизнес на Alphabet - компанията майка на Google по такъв начин, че да не зависи тотално от рекламата, както е сега. Към днешен ден този сегмент осигурява 9% от общите приходи на холдинга. Преди три години същият сектор осигуряваше 6% от проходите на Alphabet.

Coinbase от своя страна, по-голямата част от приходите на която идват от транзакции на дребно, ще премести своите приложения и всички свои масиви с данни от инфраструктурата на Amazon към електронните облаци на Google. Вицепрезидентът на Coinbase Prime Джим Мидал сподели пред медиите, че неговата компания от години мечтае за това.

Днес блокчейн технологиите са във фокуса на облачното подразделение на Google. Ръководителят на облачното направление на интернет гиганта Томас Куриан отдавна настоява да се даде възможност за използването на тази технология в големите индустрии, включително в медиите и търговията на дребно. Тази година той сформира специализирани екипи, които имат за задача да стимулират блокчейн бизнеса и да създадат софтуерни инструменти, които разработчиците от трети страни могат да използват, за да се стартират различни блокчейн приложения.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !