Фалиралата криптовалутна борса FTX дължи над 3 млрд. долара на 50 кредитора

Стефан Николов Последна промяна на 22 ноември 2022 в 10:06 1545 0

FTX Bankruptcy

Снимка Bybit/Flickr

Фалиралата криптовалутна борса FTX дължи над 3 млрд. долара на 50 кредитора

Подалата молба за законен фалит криптовалутна борса FTX дължи на своите 50 най-големи кредитора малко над 3 млрд. долара. Агенция Reuters уточнява, че от тях почти 1.5 млрд. долара са задължения за Топ 10 кредитора на FTX. Направеният бърз одит на тази компания показа, че срещу нея имат правото да заведат съдебни дела над 1 млн. души. И навярно наистина ще ги заведат под формата на колективен съдебен иск. Reuters добавя, че тази информация е взета от съдебните материали, подадени в съда към края на миналата седмица. В тези документи имената на самите кредитори не се съобщават.

При подаването на молбата за фалит юристите на FTX са посочили в документацията към нея, че криптовалутната борса може да има над 1 млн. кредитора. По-точно, в задължителните към тази молба за фалит документи се посочва, че в делото за фалита със сигурност ще участват над 100 хил. кредитора, "но на практика те могат да бъдат десет пъти повече". В делата за фалити от подобен род има и по-специална категория на необезпечени кредитори – това са трейдъри, които искат колкото се може по-бързо да им бъдат върнати дължимите суми. Очевидно е, че става дума за огромни суми и сега всички започнаха да се питат какво всъщност ще стане с бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд, който вече редица медии съвсем открито наричат социопат и "дявол с вид на маниак", и гадаят как е успял да похарчи финансови средства от подобен мащаб.

На 11 ноември FTX Trading Ltd., Alameda Research и още 130 дъщерни и/или обвързани помежду си компании влязоха в доброволно производство по несъстоятелност по глава 11 от Кодекса по фалитите на САЩ. В рамките на този доброволен акт, не че имаше някакъв друг по-смислен вариант, борсата се обърна с молба към съда на Делауеър, където ще се гледа делото, цялата тази група от компании, фирми и организации да се разглежда съвместно, а не една по една.

Криптовалутната борса FTX в началото на тази година се оценяваше на 32 млрд. долара, което е една много добра пазарна капитализация. Но ето, че само след десетина месеца – в началото на месец ноември тя претърпя тотален крах. Нейният основател Сам Банкман-Фрийд подаде остава като главен изпълнителен директор на тази компания, а неговото място бе поето от много популярният в тези среди Джон Джей Рей, водещ специалист по преструктуриране от подобен род, който много добре се справи с фалитите на Enron и Nortel Networks.

Наскоро Reuters съобщи, че Банкман-Фрийд тайно е прехвърлил 10 млрд. долара клиентски пари от FTX в своята друга компания Alameda Research, след което съществена част от тази сума просто изчезва. Случаят се разследва, но според изтеклата предварителна информация загубите са в рамките на 1.7-2.0 млрд. долара. Самият Банкман-Фрийд отрече да е правил подобни тайни трансфери, но се оказа, че е използвал някаква сложна схема за прехвърляне на големи суми. Интересно е, че ден след краха на FTX, тази криптовалутна борса бе атакувана от хакери, а изданието CoinDesk съобщи, че в резултат от тази хакерска атака са откраднати над 600 млн. долара. Експертите по киберсигурност са на мнение, че това нямам как да стане без вътрешна помощ и намеса, и погледите отново се насочиха към Сам Банкман-Фрийд.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !