Криптовалутната борса FTX банкрутира след провалена сделка с лидера Binance

Стефан Николов Последна промяна на 11 ноември 2022 в 22:11 2478 0

FTX Crypto App

Снимка FTX

Криптовалутната борса FTX банкрутира след провалена сделка с лидера Binance

Най-голямата в света криптовалутна борса се отказа от купуването на своя пряк конкурент FTX, въпреки че бе подписано писмо за намерения за осъществяването на тази сделка. Сега, самата Binance съобщи, че в началото е искала да окаже поддръжка на клиентите на FTX. Както и да осигури необходимата ликвидност на тази компания. Малко след това, FTX подава документи за банкрут, като вече е заразила всякакво оттегляне на активи на потребителите.

Binance се отказва от сделката, след направена ревизия на активите са открити сериозни нарушения на финансовата дисциплина. А в края на вчерашния ден медиите съобщиха, че американските финансови регулаторни органи са започнали разследване дейността на FTX и на този фон закупуването на криптовалутната борса от Binance изглежда невъзможно. На фокус са средства на инвеститорите, които са били изразходвани нецелево, както и различни продукти, които платформата е предлагала на клиентите. Binance очаква, че започналото разследване ще разкрие някои твърде нелицеприятни неща.

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао заяви, че компанията е подписала този вторник с не обвързващо писмо за намерения относно купуването на FTX. То няма реална юридическа сила и компанията може по всяко време да се откаже от тази хипотетична сделка.

Binance взе решение да купи FTX след като криптоборсата помоли за помощ, понеже има известни проблеми с ликвидността. Платформата обяви, че не може да изпълни заявките за изтегляне на потребителите, поради липсата на нормални пари. Опитите за спасяване обаче бяха осуетени от намесата на регулаторните органи на САЩ, които имаха съмнения, че FTX злоупотребява с парите на своите клиенти.

"Винаги, когато някой от големите криптовалутни играчи има сериозни проблеми, страдат обикновените потребители. През последните няколко години видяхме, че криптовалутната екосистема става все по-устойчива и вярваме, че с времето свободният пазар ще отсее тези, които по нецелеви начин използват финансовите средства на потребителите" – каза още Binance в своя Twitter акаунт.

Последствията от всичко това се оказаха твърде тежки. Генералният директор на криптовалутната борса FTX Сам Банкман-Фрид само в рамките на един ден изгуби почти 16 млрд. долара, които възлизат на 94% от неговото финансово състояние и вече дори не е милиардер. На фона на отказа на Binance да купи FTX курсът на биткойна падна под 16 хил. долара, което е най-ниското ниво на основната криптовалута от месец ноември 2020 г. до днес. Да напомним, че през месец октомври 2021 г. курсът на биткойна за първи път прехвърли 65 хил. долара.

Заедно с биткойна се сринаха и другите криптовалути. Така например курсът на Ethereum също само за един ден падна с 14% до ниво от 1128.87 долара. Общата пазарна капитализация на всички криптовалути слезе до около 914 млрд. долара. Това е голямо сътресение на пазара с цифрови валути.

Криптовалутната борса FTX заемаше петото място в света по ежедневна търговия с най-различна криптовалута. Сега този проект е на практика замразен заради финансови проблеми. Платформата търгуваше с 321 криптовалути и даваше възможност за търговия на 512 двойки цифрови токени. FTX бе известна и с това, че бе криптовалутната борса с най-малките такси и комисионни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !