Дяволът с вид на маниак или как култът към гения на Сам Банкман-Фрийд заблуди всички

Стефан Николов Последна промяна на 17 ноември 2022 в 09:40 4949 0

Sam Bankman-Fried

Снимка Wikimedia Commons

Сам Банкман-Фрийд

Феновете на криптовалутите продължават да считат Сам Банкман-Фрийд за харизматичен предприемач, който е любимец на инвеститорите, въпреки че той съвсем откровено споделяше за твърде съмнителния бизнес модел на своята криптовалутна борса FTX и скриваше финансовите отчети на своите компании от всички, освен от няколко съвсем приближени хора.

Много преди катастрофалния крах на неговата криптовалутна борса Сам Банкман-Фрийд подробно разказваше на всички с какво се занимава. Той спомена за своята склонност към поемането на големи рискове. Той твърдеше, че някои криптовалутни борси са "тайно неплатежоспособни". А когато миналата година стана ясно, че неговото финансово състояние възлиза на малко над 10 милиарда долара, той каза, че това са предимно неликвидни активи.

Дори когато през месец април даде интервю на Мат Левин, водещият финансов репортер на Bloomberg, който предположи, че неговата борса е просто една пирамида, Банкман-Фрийд изобщо не възрази и направо каза, че "това е едно съвсем разумно предложение".

Приближаващият с пълни сили крах бе неизбежен. Но твърде малко хора обърнаха внимание на неговите думи поради обкръжаващите го рекламен шум, весели партита и благоговение. Всички виждат единствено доларови знаци, които непрекъснато показват неговите маркетолози, и никой не слуша какви всъщност говори Сам Банкман-Фрийд.

Известната компания Sequoia Capital, която всячески поддържаше FTX не остана настрана и публикува в медиите огромна статия от 14 000 думи, посветена на Сам Банкман-Фрийд, в която той се сравнява с Джей Гетсби, главния герой на великолепния роман на Франсис Скот Фицджералд. "Наистина ли криптовалутите са новият джаз?" - си задава въпроса авторът на тази статия, който явно е забравил, че Гетсби с направил състояние по незаконен начин. И ето, че в началото на тази седмица Sequoia безвъзвратно изгуби своите инвестиции в FTX в размер на 213 милиона долара.

"Сам Банкман-Фрийд е един дяволски нърд в дрехите на маниак" – заяви един от директорите на BlockFi, бъдещето на която е неизвестно заради недействителната сделка с FTX, която може би ще си възвърне част от парите след като FTX подаде молба за фалит.

На 7-ми ноември FTX заяви, че нейните активи не могат да покрият нейните задължения, тя вече не е ликвидна и подава молба за фалит според алинея 11 от Кодекса за фалитите на Съединените Щати. През следващата седмица криптовалутният пазар бе залят от цунами. Фалитът на FTX доведе до крах още над 100 дъщерни компании (включително FTX.US и Alameda Research), кредитни платформи и борси, които досега се считаха за непоколебими стълбове на криптовалутната инфраструктура. И още, има над 100 хил. неудовлетворени кредитори, които си искат парите, възлизащи според различни оценки от 10 млрд. до 50 млрд. долара.

Проблемите продължиха на 14-ти ноември, когато разтревожените клиенти започнаха да съобщават в социалните мрежи, че тяхната криптовалута буквално изчезва от техните портфейли в FTX и FTX.US. А в началото на тази седмица се появи съобщение, че FTX е хакната. Останаха още много въпроси, отговорите на които се очаква да разберем през следващите няколко дни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !