Американец измами доставчици на облачни услуги, за да копае криптовалута

Павлин Луканов Последна промяна на 16 април 2024 в 17:08 633 0

Cloud crypto

Снимка Freepik

Американец измами измами доставчици на облачни услуги, за да копае криптовалута

Федерални прокурори в САЩ са повдигнали обвинение на мъж от Небраска за схема за криптокражба, с която е измамил двама доставчици на облачни услуги с 3.5 млн. долара (6.45 млн. лв.). Става дума за Чарлз О. Паркс III от Омаха, Небраска, който е обвинен в измама, пране на пари и участие в незаконни парични транзакции.

Според прокурорите той е измамил двама доставчика на облачно изчислителни услуги с горепосочената сума, като е използвал техните ресурси за добив на криптовалута. Интересно е да се отбележи че това е довело до генерирането на криптовалути на стойност 1 млн. долара (1.84 млн. лв.), а в процеса са изразходвани огромни количества електроенергия.

Твърди се, че Паркс е използвал различни лични и фирмени самоличности, за да регистрира много акаунти, с които придобива значителна изчислителна мощност и място за съхранение. Най-любопитното е, че той дори не е плащал за услугите, като е измамил доставчиците да му предоставят по-високи нива на услуги и отложено фактуриране и е отклонил запитванията относно съмнителното използване на данни. С ресурсите той е добивал валутите Ether, Litecoin и Monero.

След това приходите са изпирани през борси за криптовалути, NFT, доставчик на онлайн плащания и традиционни банкови сметки. След като постъпленията са били конвертирани в долари, Паркс си е купил автомобил Mercedes-Benz, бижута, отсядал е в първокласни хотели и места за пътуване, както и други луксозни стоки и услуги.

В рамките на един ден, след като един от акаунтите е бил спрян заради неплащане и измамна дейност, Паркс, е използвал нов акаунт при доставчика. Като цяло Паркс е използвал повече от 2.5 млн. долара от услугите на базирания в Сиатъл доставчик. Прокурорите твърдят също, че Паркс е използвал подобна тактика, за измами и с доставчик от Редмънд за над 969 000 долара за изчислени мощности и свързани услуги.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, Паркс е заплашен от 30 години затвор. Тази схема е показателна на способностите на престъпниците по отношение на възможностите, които предлагат криптовалутите. Тези вилно спекулативни инструменти се използват често и при престъпни дейности.

В повечето случаи това е възможно заради липсата на значителни нива на регулации в сектора, което оставя вратички за престъпниците. Другата страна е, че са използвани енергоемки ресурси за генериране на валута със значително по-ниска стойност от причинените загуби за доставчиците. Освен това производството на електроенергия е свързано и със замърсяване на природата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !