Цената на bitcoin скочи рязко, възможен е и нов рекорд

Павлин Луканов Последна промяна на 29 февруари 2024 в 16:45 844 0

Bitcoin

Снимка Crypto Crow/Pexels

Bitcoin

Криптовалутите вече са на пазара от години и съвсем спокойно могат да бъдат определени като спекулативни инструменти, тъй като често стойността им може да бъде променяна дори само след публикация в социалните мрежи. Така след достигане на висока стойност може да има рязък обрат например.

Сега сме свидетели на активност, която може да доведе до най-големия ръст в стойността на bitcon, основната и най-популярна криптовалута, от над три години насам. Това се отдава на наливането на средства в листнати bitcoin фондове. В даден момент стойността на единица от криптовалутата достигна 63 933 долара, което представлява ръст на месечна база от впечатляващите 44%, най-големият скок от декември 2020 г. досега. Към момента на изготвянето на материала стойността е 63 115 долара.

Заедно с това се отбелязва и ръст при по-малките валути, включително ether до 3416 долара, което е ръст от 50%. Анализатори очакват, че е възможно прескачането на границата от 69 000 за bitcoin, като това ще е рекордно ниво след пика през ноември 2021 г. Междувременно основните борси отчитат скок в в сделките, като според някои все още не е достигнат таванът на максималната стойност.

Одобрението по-рано през годината на пускането на спотови обменни фондове с bitcoin в САЩ отвори този клас активи за нови инвеститори и продължи възхода си след колапса познат като крипто зимата на 2022 г. Във вторник са купени спот bitcoin ETF на стойност 420 млн. долара, което е най-голямата сделка в рамките на две седмици.

Трейдърите използват възможността за значителни инвестиции в bitcoin преди планираното събитие „halving” през април. Този процес се случва на всеки четири години и намалява на половина добива на токени от копачите на криптовалутата. Общо 21 млн. токена могат да бъдат добити, като 19 млн. от тях вече са генерирани, което означава, че остават доста по-малко.

Предстои да видим какво ще е движението на криптовалутата през идните дни и седмици, като перспективите са по-скоро положителни. Както винаги обаче трябва да се проявява голямо внимание при инвестиции. Все пак не беше чак толкова назад моментът, в който много хора загубиха средства, и то значителни, след срива на стойността на валутата.

Има обаче много индикации, че високите стойности по-скоро ще се запазят, именно заради добива на все по-малко количества, както и новите методи за инвестиции, които намаляват регулаторните пречки пред нов тип инвеститори. На фона на това, покупката на криптовалути е изключително лесна чрез наличието на разнообразни борси и мобилни приложения.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !