YouTube и Universal с нова инициатива за бъдещето на AI в музиката

Павлин Луканов Последна промяна на 23 август 2023 в 15:32 296 0

YouTube

Снимка Alexander Shatov/Unsplash

YouTube и Universal с нова инициатива за бъдещето на AI в музиката

Навлизането на технологиите с Изкуствен интелект (AI) вече се превръща в предизвикателство за много сектори. Това включва звукозаписния бизнес и онлайн платформите предоставящи музикално и видео съдържание. Така стигаме и до интересната новина, че YouTube дава старт на инициатива, в която ще работи съвместно с музикалната индустрия по отношение на използването на AI в създаването и разпространението на музика.

Music AI Incubator е програма създадена с цел да открие потенциала на AI в музиката. Инициативата ще използва креативността и опита на част от най-иновативните артисти, автори и продуценти. Universal Music Group (UMG) е посочена като първият партньор в проекта, като ще бъдат проучвани както положителните, така и негативните страни за приложението на ИИ в музикалната индустрия.

Партньорството е и сигнал за значителна промяна в това как може да се създава и разпространява музиката в бъдеще. Възможно е този проект да създаде нови възможности и да разшири вярванията за взаимовръзката между двата сектора. Music AI Incubator цели и да бъде хъб, в който музиканти, автори и продуценти могат да експериментират с AI технологии.

Сред първите участници в инициативата са Anitta, Björn Ulvaeus от ABBA и композиторът Макс Рихтер. Освен това в списъка са Juanes, Rosanne Cash, Ryan Tedder, Yo Gotti и държателите на правата на Франк Синатра. Анонсът идва насред растящите противоречия относно използването на генерирана от ИИ музика в платформите за стрийминг. През март например Spotify премахна десетки хиляди песни създадени от AI стартъпа DistroKid след оплаквания от UMG.

Други стрийминг платформи, като Apple Music и Amazon Music също са обект на критики относно включването на AI генерирана музика без съответно компенсации за оригиналните творци. Някои експерти споделят, че AI музиката е вид на плагиатство и измама, а други го защитават като легитимна и иновативна форма на артистична изява. Законовите и етични последствия от създаването на музика с AI са все още неясно, тъй като няма и конкретни регулации в тази сфера.

На инициативата на YouTube с UMG може да гледа и като на опит да се адресат част от тези сиви зони и да се създаде рамка за отговорно и съвместно създаване на музика с AI. Възможно е обаче да има и опозиция от други лейбъли като Sony Music Group и Warner Music Group, които може да имат други възгледи. Тези три компании държат около 69% от световния музикален пазар. Те имат и собствени инициативи в областта на AI, включително няколко стартъпа на Sony, придобиването на Endel от Music Group и т.н.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !