Тиери Бретон към Twitter: Може да бягате, но не и да се скриете

Стоян Ненов Последна промяна на 30 май 2023 в 10:32 649 0

Thierry Breton

Снимка European Commission

Тиери Бретон към Twitter: Може да бягате, но не и да се скриете

Американската социална мрежа Twitter се е оттеглила от „Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията“ от 2022 г. Това пише TechCrunch, като се позовава на туит от еврокомисаря Тиери Бретон.

Кодексът е доброволен, като в него участват различни компании и онлайн платформи. В него са очертани различни правила и мерки, които да помогнат в битката с дезинформацията в интернет. Всяка организация, която го е подписала, има право да избере кои ангажименти да поемат и съответно трябва след това да гарантират, че ги изпълняват.

Някои от мерките са: демонетизиране на разпространението на дезинформация; гарантиране на прозрачността на политическата реклама; овластяване на потребителите; засилване на сътрудничеството с проверителите на факти; и предоставяне на изследователите на по-добър достъп до данни.

Общо около 34 компании са подписали кодекса. Сред тях са Google, Meta, Microsoft, Adobe, TikTok, Vimeo, Twitch и др. Twitter също участваше, като беше присъединен от самото начало от вече бившето ръководство на компанията.

Официално Twitter не е коментирала темата. Остава неясно защо се е отказала от изпълнението на кодекса и какво планира.

Еврокомисарят Тиери Бретон очаквано не е доволен. „Може да бягате, но не можете да се скриете“, пише той по адрес на Twitter.

След това допълва, че от 25-ти август т.г. в сила влиза „Законът за дигитални услуги“, който превръща голяма част от мерките в доброволния кодекс в задължителни за изпълнение. „Битката с дезинформацията ще е задължителна по закон… Нашите екипи ще са готови да го наложат“, предупреждава Бретон.

Решението на Twitter изглежда изненадващо. Собственикът на платформата Илон Мъск първоначално беше показал намерения да преосмисли някои от ангажиментите на Twitter. След това обаче посети Брюксел и се срещна с еврокомисари, включително Бретон, като е заявил, че компанията ще спазва изискванията на Европейския съюз.

Внезапното отказване на Twitter от Кодекса обаче показва други реални намерения на Мъск. Все още липсва индикация дали Twitter все пак ще изпълнява изискванията според „Закона за дигиталните услуги“. Ако не го направи, компанията я грозят глоби в размер на до 6% от световния ѝ годишен оборот.

Освен това законът предвижда и още по-строги санкции при повтаряеми нарушения. Тогава може да се достигне до ограничения и дори пълно блокиране на услугата на територията на ЕС. Подобен развой действително е малко вероятен и ще отнеме доста време, тъй като не е ясно колко време трябва да продължават повтаряемите нарушения и колко да са те, преди да се достигне до забрана. Много по-вероятно е компанията да постигне споразумение с Европейската комисия далеч преди да се случи нещо подобно.

През ноември миналата година ЕК вече предупреди Мъск, като му каза, че пред Twitter има „огромна работа“ за вършене, за да може платформата да изпълни изискванията на Закона за дигиталните услуги. През февруари т.г. ЕК предупреди, че Twitter не дава и достатъчно информация как се справя с изпълнението на поетите ангажименти от Кодекса.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !