Ти се забавляваш, но iPhone 14 смята, че си катастрофирал

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 10 октомври 2022 в 18:17 872 0

Emergency Call iPhone 14

Снимка Apple

Emergency Call iPhone 14

Един от основните акценти на новия iPhone 14 е възможността да засече, кога собственикът му е претърпял катастрофа и се нуждае от помощ. Чрез комбинация от жироскопи, сензори и умен софтуер, устройството установява това и изпраща автоматичен сигнал до единния номер за помощ. В САЩ това е прословутият 911, в Европа - 112. Има един проблем – въпреки хардуерните и софтуерни възможности се оказва, че новият iPhone 14 не може да различи коя ситуация е бедстваща и коя не. Още по-големият проблем е, че в някои региони функцията е автоматична – тоест сигнал за проблем се изпраща почти веднага.

Подобни случаи вече се регистрират в САЩ, съобщава Wall Street Journal. Например в щата Синсинати, някои нови ползватели на iPhone 14 отиват на увеселителен парк. Покрай атракционните, които включват висока скорост и различни маневри, но в контролирана среда, смартфонът си мисли, че се намират в кола, която претърпява тежко произшествие. Автоматично е изпратен сигнал до 911, като след няколко опита за свързване с потърпевшата, изпращат и екип да провери на място. Собственичката на новия iPhone 14 разкрива цялата ситуация, като след атракционните го проверява. С изненада открива няколко изпуснати позвънявания от 911 и съобщения.

Това не е изолиран случай, още поне десетина случаи са регистрирани в различни други увеселителни паркове. Всички те са включвали собственици на нови iPhone 14, които са ги взели в края на септември. Ситуацията е идентична – отиват на атракционни с много екстремни движения и устройството подава сигнал за бедствие до 911. Проблем е, че така се ангажират ресурсите на аварийните служби, както и, че „олеква“ репутацията на Apple джаджите при отчитането на извънредни ситуации.

Аварийната система на iPhone 14 работи като хардуерните жироскопи и сензори отчетат резки движения. Ако те наподобяват катастрофа, тогава на екрана се появява надпис дали всичко е ОК. След 20 секунди набира автоматично 911, като изпраща съобщения с местоположението.

Отговорът на Apple засега е, че подобни случаи не са изключени, но с времето системата ще се подобри и те ще бъдат намалени до минимум. В изказването на компанията има логика, защото разчита на алгоритми за изкуствен интелект (AI). Те от своя страна стават по-прецизни, заради по-голямото натрупване на данни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !