Снимката победител в големия фотоконкурс на Sony се оказа създадена от AI

Стефан Николов Последна промяна на 19 април 2023 в 10:40 866 0

Boris Eldagsen (Germany) for PSEUDOMNESIA

Снимка Boris Eldagsen/AI

Boris Eldagsen - PSEUDOMNESIA

Носителят на голяма награда за фотография отхвърли приза, след като разкри, че наградената снимка е генерирана от изкуствен интелект. През месец март тази година Световната фотографска организация обяви победителите в конкурса Sony World Photography Awards 2023. Сред многобройните красиви и зашеметяващи снимки, които спечелиха различните награди бе и "PSEUDOMNESIA: The Electricia" на германския художник Борис Елдагсен, която спечели в категорията „Творчество“. В прессъобщението на Sony изображението се описва като "завладяващ черно-бял портрет на две жени от различни поколения, напомнящ визуалния стил на семейните портрети от 40-те години на миналия век".

Само че изображението е генерирано от изкуствен интелект, а не е истинска снимка (това е очевидно, когато увеличите изображението и разгледате например ръцете в него). Елдагсен разкрива истината и отказва наградата в пост в личния си сайт.

„Кандидатствах като дръзка маймуна, за да разбера дали конкурсите са подготвени за участие на изображения с изкуствен интелект. Не са", пише той. „Ние, светът на фотографията, се нуждаем от открита дискусия. Дискусия за това какво искаме да считаме за фотография и какво не. Достатъчно голям ли е обхватът на фотографията, за да поканим да участват и изображения генерирани с помощта на изкуствен интелект - или това би било грешка? С отказа си от наградата се надявам да ускоря този дебат".

Елдагсен пише, че е фотограф от 30 години и наскоро се е насочил към изкуствения интелект като част от артистичната си практика. Печелившото изображение е "сложна игра на промпт инженерство, рисуване и разкрасяване, която се базира на богатите ми фотографски познания и умения", пише той.

Говорител на Световната фотографска организация заяви пред Motherboard, че макар съдиите да са наясно, че при създаването на изображението е използван изкуствен интелект, те са останали с впечатлението, че това е "съвместно творение" – снимка, в която основните моменти са подчертани с помощта на изкуствен интелект. Но в този случай Елдагсен умишлено ги е подвел.

"Творческата категория на отворения конкурс приветства различните експериментални подходи за създаване на изображения - от цианотипии и лъчеви снимки до най-съвременни цифрови практики", каза още говорителят. "По този начин, след кореспонденцията ни с Борис и предоставените от него декларации и гаранции, преценихме, че творбата му отговаря на критериите за тази категория, и подкрепихме участието му." Първоначално организацията дори планираше да проведе дискусия с въпроси и отговори с Елдагсен, но след това прекрати своята работа с художника, каза говорителят. По-късно печелившото изображение е било премахнато от уеб сайта на конкурса, понеже такова е било желанието на неговия създател.

Това не е първият случай, в който изображение, генерирано от изкуствен интелект, печели награда за изкуство. Миналата година главната награда в конкурса за изобразително изкуство на щатския ежегоден панаир в Колорадо бе присъдена на изображение, генерирано с помощта на изкуствен интелект, което предизвика полемика сред художниците дали изкуствено генерираните изображения трябва да бъдат награждавани по същия начин като тези, създадени от човешка ръка.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !