Снимката победител в големия фотоконкурс на Sony се оказа създадена от AI

Стефан Николов Последна промяна на 19 април 2023 в 10:40 889 0

Boris Eldagsen (Germany) for PSEUDOMNESIA

Снимка Boris Eldagsen/AI

Boris Eldagsen - PSEUDOMNESIA

Носителят на голяма награда за фотография отхвърли приза, след като разкри, че наградената снимка е генерирана от изкуствен интелект. През месец март тази година Световната фотографска организация обяви победителите в конкурса Sony World Photography Awards 2023. Сред многобройните красиви и зашеметяващи снимки, които спечелиха различните награди бе и "PSEUDOMNESIA: The Electricia" на германския художник Борис Елдагсен, която спечели в категорията „Творчество“. В прессъобщението на Sony изображението се описва като "завладяващ черно-бял портрет на две жени от различни поколения, напомнящ визуалния стил на семейните портрети от 40-те години на миналия век".

Само че изображението е генерирано от изкуствен интелект, а не е истинска снимка (това е очевидно, когато увеличите изображението и разгледате например ръцете в него). Елдагсен разкрива истината и отказва наградата в пост в личния си сайт.

„Кандидатствах като дръзка маймуна, за да разбера дали конкурсите са подготвени за участие на изображения с изкуствен интелект. Не са", пише той. „Ние, светът на фотографията, се нуждаем от открита дискусия. Дискусия за това какво искаме да считаме за фотография и какво не. Достатъчно голям ли е обхватът на фотографията, за да поканим да участват и изображения генерирани с помощта на изкуствен интелект - или това би било грешка? С отказа си от наградата се надявам да ускоря този дебат".

Елдагсен пише, че е фотограф от 30 години и наскоро се е насочил към изкуствения интелект като част от артистичната си практика. Печелившото изображение е "сложна игра на промпт инженерство, рисуване и разкрасяване, която се базира на богатите ми фотографски познания и умения", пише той.

Говорител на Световната фотографска организация заяви пред Motherboard, че макар съдиите да са наясно, че при създаването на изображението е използван изкуствен интелект, те са останали с впечатлението, че това е "съвместно творение" – снимка, в която основните моменти са подчертани с помощта на изкуствен интелект. Но в този случай Елдагсен умишлено ги е подвел.

"Творческата категория на отворения конкурс приветства различните експериментални подходи за създаване на изображения - от цианотипии и лъчеви снимки до най-съвременни цифрови практики", каза още говорителят. "По този начин, след кореспонденцията ни с Борис и предоставените от него декларации и гаранции, преценихме, че творбата му отговаря на критериите за тази категория, и подкрепихме участието му." Първоначално организацията дори планираше да проведе дискусия с въпроси и отговори с Елдагсен, но след това прекрати своята работа с художника, каза говорителят. По-късно печелившото изображение е било премахнато от уеб сайта на конкурса, понеже такова е било желанието на неговия създател.

Това не е първият случай, в който изображение, генерирано от изкуствен интелект, печели награда за изкуство. Миналата година главната награда в конкурса за изобразително изкуство на щатския ежегоден панаир в Колорадо бе присъдена на изображение, генерирано с помощта на изкуствен интелект, което предизвика полемика сред художниците дали изкуствено генерираните изображения трябва да бъдат награждавани по същия начин като тези, създадени от човешка ръка.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !