Швеция предупреди фирмите да не използват Google Analytics

Стоян Ненов Последна промяна на 05 юли 2023 в 11:34 382 0

Google Analytics 4

Снимка Google

Швеция предупреди фирмите да не използват Google Analytics

Шведският регулатор за защита на данните IMY предупреди местните фирми да не използват повече Google Analytics. Ако не се съобразят с това, могат да бъдат глобени, съобщава TechCrunch.

Вече има и две компании, които са глобени. За останалите засега ще има само предупреждение. Първата глоба е за оператора Tele2 и е в размер на 1.1 млн. долара. Втората е за онлайн магазина CDON и е доста по-малка: 30 000 долара.

Това са първите такива глоби и са следствие на жалби срещу Google Analytics и Facebook Connect. Според регулатора, Google Analytics не изпълнява изискванията на Европейския съюз като събира данни на европейски потребители и ги изнася в САЩ.

Според IMY предприетите от Google мерки за ограничаване на тази практика не са достатъчни и не достигат изискуемите от закона нива. Tele2 например използва функцията за анонимизиране на IP адресите на европейските потребители, но според IMY мярката не описва дали този процес се прави преди или след трансфера на данните отвъд рамките на ЕС.

Регулаторът смята, че Google Analytics нарушава и части от Общия регламент за защита на данните (GDPR). Подобни несъответствия са открити при други две фирми, но засега те не глобени.

Според IMY събираните от Google Analytics данни могат да бъдат свързани с други уникални идентификатори и така да се посочат конкретни хора. Компаниите-нарушители са предприемали и допълнителни мерки от своя страна, но и те не са били достатъчни. Глобите отразяват ефективността на мерките. IMY отбелязва, че Tele2 е решила да спре използването на Google Analytics и нарежда и на другите три компании да го направят. Регулаторът предупреждава и останалите фирми в Швеция да спрат да използват Google Analytics и да приемат тези четири решения като насока. Институцията намеква, че може да има и други последствия.

„Хората искат интернет страниците, които посещават, да са добре разработени, лесни за използване и да уважават личните им данни. Google Analytics помага на издателите да разбират как техните страници и приложения работят за посетителите им, но не като ги идентифицират поименно. Организациите, а не Google, контролират какви данни се събират с тези инструменти и как се използват. Google помага, като предлага набор от защити, системи за контрол и ресурси за изпълнение на законите“, казва интернет гиганта в свое становище по темата.

Решението на IMY може да има отражение и в други страни в ЕС. Още миналата година регулаторите във Франция и Италия предупредиха да не се използва Google Analytics поради същите опасения за преноса на данни. Засега обаче не са налагали глоби. Решението на шведските институции може да промени това и да доведе до сходни глоби и в други страни.

Притесненията може да се окажат и временни. Очаква се в рамките на този месец САЩ и ЕС да приключат преговорите и да се споразумеят за обща регулаторна рамка за защита на данните. Ако това се случи, то казусът може да получи своето решение автоматично. И тук обаче има още едно „но“. Крайното решение ще зависи от евентуални обжалвания, а такива са очаквани и съответно последна дума може да има Европейският съд.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !