Процесорите с AI възможности тепърва навлизат в компютрите ни

Павлин Луканов Последна промяна на 09 февруари 2024 в 11:38 625 0

AMD AI

Снимка AMD

Процесорите с AI възможности тепърва навлизат в компютрите ни

Несъмнено технологичният сектор се опитва да се възползва максимално от революцията на изкуствения интелект. В това число миналия месец Microsoft въведе нов бутон за Copilot в клавиатурите за компютри, с което предизвести и годината на AI PC. Разбира се тогава това беше по-скоро маркетингов трик за привличане на внимание към разработките си в това направление.

На чисто техническо ниво през настоящата година компютрите ще продължат да се сдобиват със способности в сферата на машинното обучение и AI, каквито липсват от предходните поколения. В основата на този напредък е невронният процесор (NPU), който представлява специализиран раздел от актуалните чипове на AMD и Intel, ускоряващ някои задачи за машинно обучение и AI.

Тази година крайните потребители ще имат досег с подобни машини чрез процесорите Intel Core Ultra, AMD Ryzen 7040/8040 за лаптопи и Ryzen 8000G за десктопи. В момента обаче дори да закупите компютър с NPU, Windows не може да го използва оптимално, отвъд създаване на боке ефекти с уеб камерата и някои други видео ефекти. Това обаче ще се промени, макар и бавно, тъй като Microsoft дава повече възможности на разработчиците да използват ресурсите на NPU в приложения.

Един добър пример в това отношение е подходът към DirectML, API за задачи за машинно обучение. Досега той е използван за AI задачи през графичния ускорител (GPU), но миналата седмица беше обявена поддръжка на DirectML за Intel Meteor Lake NPU с DirectML 1.13.1 и ONNX Runtime 1.17.

Тази възможност ще е налична за неопределен набор от модели за машинно обучение, така се отваря потенциала за достъп и на външни приложения до вградените NPU. Intel например споделя, че Samsung използва нейни NPU и DirectML за лицево разпознаване в приложението за галерия.

Що се касае до NPU продуктите на Intel, те до голяма степен ще помогнат по отношение на постигане на по-висока енергийна ефективност. При прехвърляне на камера сегментацията, прилагане на боке ефект, към NPU се постига до 50% намаляване на консумираната енергия спрямо използване на други хардуерни ресурси.

Intel и Microsoft работят по модел, в който NPU биват третирани по подобие на GPU в момента. Разработчиците използват DirectX, а не конкретна архитектура, като новите функционалности се добавят чрез софтуерни актуализации на драйверите. Така се постига независимост спрямо производителя на чиповете. Intel вече предлага драйвери в стил GPU за свои NPU чипове. освен това Windows разпознава NPU като графична карта без способности за рендиране.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !