Представиха евтина и ефективна система за анализ на заразяване от COVID-19

Offnews Последна промяна на 18 май 2021 в 17:54 5295 0

Portable, affordable, accurate, fast: Team invents new COVID-19 test

Учените от Илинойския университет създадоха компактна и портативна система за анализ за заразяване от новия коронавирус. Ръководителят на групата учени Хумън Чжао заяви пред медиите, че всички компоненти на новата система могат да бъдат разпечатани на 3D принтер. За анализа е достатъчно неголямо количество слюнка, като използваните технологии откриват частици от SARS-CoV-2 в един микролитър от тази течност.

Новата система е характерна преди всичко с високата си скорост на работа. Резултатът става готов след около половин час, като не са необходими каквито и да било специални условия за провеждането на тези тестове. Направените изчисления показват, че устройството, което сега е във вид на прототип, ще струва не повече от 80 щ. долара, а крайната цена на един тест ще бъде 7 или максимум 8 щ. долара.

Изследователите отбелязват, че сега съществуващите системи за правене на тестове на COVID-19 са много скъпи и изискват масивно оборудване за провеждане на анализите, както и висока квалификация на лаборантите. За работа с новата система за откриване на COVID-19, която получи името SPOT, е достатъчно съвсем минимално обучение.

При тестовете са били проверени 104 образеца. Новото устройство коректно е определило 28 от общо 30 с положителни резултати за COVID-19 и 73 от общо 74 с отрицателни за заболявания от COVID-19.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !