Новите щамове на SARS-CoV-2 могат да ни върнат една година назад

Offnews Последна промяна на 17 август 2021 в 17:18 387 0

New Covid variants ‘would set us back a year’, experts warn UK government

Появата на нови мутации на SARS-CoV-2, които не могат да бъдат сдържани с помощта на сегашните ваксини, могат да се превърнат в реална заплаха. За справяне с нея ще са необходими месеци интензивна работа и нови карантинни ограничения, считат британските медицински специалисти.

Британските експерти от научно консултативната група по извънредни ситуации заявиха, че новите варианти на коронавируса SARS-CoV-2, избягващи сега съществуващите ваксини, са реална заплаха и ще върнат успехите, постигнати в борбата срещу COVID-19 но нивото отпреди една година. Поради тази причина продължава работата по създаването на нови ваксини и подобряването на сега съществуващите, съобщи The Guardian.

Според един от членовете на тази експертна група Греъм Мадли, новите щамове на SARS-CoV-2 могат отново да изострят кризата и към тези рискове трябва да се отнасяме изключително сериозно. "Нашето преимущество и единствено в това, че сравнително бързо можем да създаваме ваксини срещу новия коронавирус, но въпреки това, може да се върнем към ситуацията отпреди една година в зависимост от постигнатия имунитет срещу новите варианти на SARS-CoV-2" добавя Мадли.

Учените се надяват, че новият коронавирус ще мутира бавно, а не скокообразно, и ще даде възможност за ефективно обновяване на сега съществуващите ваксини. Въпреки това, дори и тези мерки могат да отнемат месеци и да се наложи въвеждането на нови карантинни ограничения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !