Може ли да се предотврати остаряването на клетките и да се избегне старостта?

Offnews Последна промяна на 28 април 2022 в 08:38 721 0

How_To_Slow_Down_Ageing_Process-inner

Всички се притеснява от старостта и не гори от желание да види в огледалото своето побеляло и набръчкано изображение. Но този естествен природен процес не пощадява никого и още с появата си на света ние неизменно се движим напред. Младостта стремително отминава и далеч не на всеки се отдава да да запази добро здраве след средна възраст. В миналото човечеството с всички сили е търсило така наречените фонтани на младостта, но без какъвто и да било успех. Днес место вълшебен фонтан хората възлагат големи надежди на учените, които много напреднаха в търсенето на така мечтаните от мнозина "хапчета против старост". И докато изследователите правят съответните експерименти в своите лаборатории, обществото активно използва услугите на пластичните хирурзи и козметолозите. Нека се спрем малко по-подробно върху това, дали в близко бъдеще е наистина възможно да бъде създадена една чудодейна ваксина срещу старостта.

Защо остаряваме?

Научните открития и постижения, извършени през последните сто години, дадоха възможност на хората да живеят по-дълго. Днес повечето хора, живеещи на планетата, могат съвсем основателно да очакват да доживеят до шестдесет и повече години. Във всички страни по света има ръст както на броя, така и на дела на възрастните хора в населението, а според прогнозите на Световната здравна организация към 2030 година един от всеки шест души ще бъде на възраст 60 или повече години.

Според натрупаните към днешен ден статистики и направените анализи, към 2050 година числеността на хората на възраст 60 и повече години ще се удвои и в целия свят те ще бъдат около 2,1 милиарда души. Очаква се, че за периода от 2020-та до 2050-та години броят на хората на възраст 80 и повече години ще се утрои и ще достигне 426 милиона, се казва в официалния сайт на СЗО.

Тоест, през 2050 година ще има с кого да да си припомняме някогашната младост. Но времето неумолимо минава и всеки човек на нашата планета постепенно се състарява. От научна гледна точка остаряването е биологична реалност със собствена динамика, която е извън нашия контрол.

Има редица фактори, които оказват решаващо влияние на възрастните хора. Според според днешните постижения на медицинската наука, ако остарелите вече клетки започнат да се натрупват в кръвоносните съдове, то те предизвикват атеросклероза, ако се натрупат в сърцето - сърдечна недостатъчност. От друга страна, излишното тегло често пъти води до развитието на диабет.

Как остарява организмът?

Според изследователите, здравословното остаряване е способността самостоятелно да се извършват ежедневните дейности. Някои промени с течение на възрастта по никакъв начин не вредят, както е например побеляването на косите. Но има и такива, които водят до развитието на различни заболявания, слабости и дори инвалидност. Нещо повече, старостта е основен фактор за развитието на редица хронични заболявания.

Най-честата възрастова промяна в сърдечно-съдовата система е уплътняването и втвърдяването на кръвоносните съдове и артериите - нещо, което принуждава сърцето да работи по-усилено, за да осигури кръв на организма. По този начин сърдечните мускули започват да се променят, за да поемат увеличеното работно натоварване.

Процесът на остаряване се изучава от науката геронтология, която изследва не само физиологичните промени, но и мястото на възрастните хора в обществото

Многобройните изследвания на процесите как и защо остаряваме както преди, така и сега, са широко обсъждани в академичните кръгове. С най-голяма популярност се ползва дълголетието, като през последните 20 години ние разбрахме за остаряването много повече, отколкото за предишните 200 години взети заедно. Съвсем наскоро учените постигнаха значителен прогрес в разбирането на това, как може да бъде забавен процеса на остаряване.

Ваксината срещу старост

На фона на все по-нарастващия интерес към дълголетието японски учени разработиха ваксина от съвсем нов тип, което оказва влияние върху остаряващите клетки. Тъй като остарелите клетки прекратяват да се делят и започват да се натрупват в тъканите на организма, то те често стават причина за възникването на хронични възпаления и най-различни заболявания.

По принцип остаряването е биологичният метод за предотвратяване на размножаването на клетките с повредена ДНК. Някои учени наричат тези клетки зомби-клетки, които постепенно с възрастта се натрупват в организма и започват да произвеждат химични вещества, които стават причина за възникването на най-различни възпаления. Също като зомбита, остарелите клетки не са мъртви, но също така е трудно да бъдат наречени живи.

Едва ли има човек, който да не се е замислял за старостта и смъртта

Някои от химичните вещества, които отделят тези клетки, са в състояние да превърнат съседните здрави клетки в остаряващи клетки. Именно това е класическият подход на зомби-клетките, поясняват специалистите.

През 2011 година научни изследвания показаха, че премахването на остаряващите клетки при лабораторните мишки значително забавя развитието на възрастовите заболявания. Учените веднага започнаха да търсят начини да проведат тези експерименти и върху хора. Първото поколение сенолитични препарати - тоест, препарати, които разпознават остаряващите клетки, успешно убива зомби-клетките, но оказва странични ефекти чрез нанасяне на вреда и на здравите клетки.

Резултатите от най-новото изследване, проведено от учени от британския институт Бабрам, показват разработването на нови методи, които предотвратяват свързаните с възрастта заболявания и възстановяват функцията на клетките, намалявайки тяхната биологична възраст. Научната работа бе публикувана в списание eLife.

Авторите на тези изследвания споделиха пред британското издание The Guardian, че през последното десетилетие нашето разбиране за остаряването на молекулярно ниво е стигнало много напред и е довело до появата на редица методи, които дават възможност да се измерят възрастовите и биологичните промени в човешките клетки.

При експериментите, имитиращи повреждане на кожата, клетките са били подложени под въздействието на смес от химически вещества, които ги препрограмират по такъв начин, че те започват да се държат като млади клетки, елиминирайки промените свързани с възрастта. Механизмът, който е в основата на клетъчното препрограмиране все още не е напълно изучен и може да доведе до възникването на рак. Въпреки постигнатите много добри резултати, тези методи засега не могат да бъдат използвани в регенеративната медицина.

Как да забавим остаряването

Въпреки че тези изследвания са все още на съвсем ранен стадий, техните резултати в крайна сметка могат да доведат до революция в регенеративната медицина, особено ако бъдат накарани да протекат и в други типове клетки и други тъкани на човешкия организъм. Според учените, получените към днешен ден резултати могат да доведат до съвсем ясен подход за лекуване на старостта като вид болест.

Постигнатите към днешен ден резултати са голяма стъпка напред в разбирането на препрограмирането на клетките. Казано с други думи, учените за първи път са успели да докажат, че клетките могат да бъдат подмладени, без да бъдат нарушени техните функции.

Въпреки необходимостта от по-нататъшни изследвания по всичко личи, че златната треска по подмладяването на клетките и органите на нашето тяло вече е започнала. Ако прогнозите на специалистите се окажат верни, то тези методи за лекуване на старостта като болест, ще станат достъпни още през следващото десетилетие.

А докато очакваме появата на новия фонтан на младостта, не бива да забравяме за здравето. Физическото натоварване, здравият сън и грижата за организма ще ни дадат възможност да не се страхуваме от старостта и да се наслаждаваме на едни от най-вълнуващите моменти в нашия живот.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !