Китай отлага разширяването на гигафабриката на Tesla заради Starlink

Стефан Николов Последна промяна на 16 януари 2023 в 11:08 1268 0

Shanghai Gigafactory

Снимка Tesla

Китай отлага разширяването на гигафабриката на Tesla заради Starlink

Възможно е отлагането разширяването на гигантската фабрика за производство на електромобили в Шанхай на Tesla. То бе планирано за второто тримесечие на тази година. Китайските власти са обезпокоени, че е възможно информацията, събирана от електромобилите на Tesla с помощта на нейните камери, сензори, маршрути, локации и т.н., може да бъде елементарно прехвърлена към сателитната система Starlink.

В тази ситуация така наречената Велика китайска интернет стена няма никакъв начин да блокира подобно хипотетично изтичане на данни, което все пак е напълно възможно. В Китай е наложена много твърда политика относно разпространяването на информацията в страната и подобна възможност се счита за недопустима. Както Tesla, така и Starlink са собственост на Мъск, а това би могло да доведе до изтичането на чувствителна информация.

Това се отрази на планираното разширяване на гигафабрика Шанхай, съобщава агенция Bloomberg. Става дума за третият етап в разширяването на това предприятие, което трябваше да започне в началото на лятото, като благодарение на новите поточни линии мощността на гигантската фабрика за електрически автомобили трябваше да нарасне до 2 млн. електромобила годишно. Но китайските власти изразиха сериозна загриженост относно факта, че както автомобилната компания Tesla, така и сателитният интернет Starlink са притежание на един и същи човек, което според Пекин може да доведе до изтичане на данни, което е недопустимо. Въпреки че в електромобилите на Tesla няма каквото и да било оборудване за използването на Starlink, което би могло да се използва за заобикаляне на ограниченията в Китай, местните власти са обезпокоени, че потребителските данни от автомобилите на Tesla могат да бъдат изпратени на някой отдалечен сървър с помощта на сателитите на Мъск.

Преди време Китай забрани на всички свои военни да използват автомобилите на Tesla на територията на военните обекти с ограничен достъп, както и да ги паркират близо до жилищата на военните. Тези мерки бяха предприети, понеже китайските военни имат съмнения, че охранителните камери на електромобилите на Tesla могат да заснемат и различните отдалечени от електрически автомобил обекти. Още тогава по време на официален онлайн форум в Китай Илън Мъск категорично отхвърли възможността за шпионаж чрез електромобилите на неговата компания.

Но сега ситуацията явно е още по-сложна, понеже според Пекин, Tesla би могла съвсем незабележимо да прехвърля данни от подобен тип към сателитите на Starlink, като на този процес Великата китайска интернет стена няма как да попречи, а и изглежда изобщо няма начин да се попречи на подобно прехвърляне на потребителска информация към чужди сървъри.

Всичко това в крайна сметка може да попречи на по-нататъшното разширяване на Tesla в Китай. Самият Мъск е на мнение, че ако някоя частна търговска компания наистина се занимава с шпионаж, негативните последствия за нея биха били изключително сериозни. Ето защо Tesla е силно заинтересована на всяка цена да пази конфиденциалността на своите клиенти и потребители.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !