Хапчета на Pfizer с 89% намаляват риска от COVID-19 хосптализация

Offnews Последна промяна на 08 ноември 2021 в 18:00 329 0

Experimental Pfizer pill prevents Covid hospitalizations and deaths

Създаването на ефикасно лечение на COVID-19 отне година и половина и сега може да се появи в редица държави при съвсем достъпна цена. Това е второто подобно гръмко изявление за постигнат успех в борбата с новия коронавирус след като компанията Merck обяви, че е създала лекарствен препарат, който намалява риска от хоспитализация и смъртност с 50%.

Създаването на ефективни противовирусни средства срещу COVID-19 е не по-малко важно от появата на ваксините. Преди около един месец фармацевтичната компания Merck представи първото хапче срещу COVID-19, което с 50% намалява риска за приемане в болница и за летален изход. Сега експерименталния препарат на Pfizer с име PF-07321332, който се предлага и във вид на таблетки, демонстрира намаляване на риска от хоспитализация с цели 89%.

Лекарството е тествано в комбинация с ритонавир в продължение на три дни от появата на първите симптоми на COVID-19 при пациентите. В сравнение с групата хора, които са получили плацебо, рискът за хоспитализация е намалял с 89%, а леталните случаи все избегнати напълно - 100%. Участниците в тестовете не са били ваксинирани и са били пред сериозен риск да преболедуват най-тежката форма на COVID-19.

Получените резултати още не са тествани от медицинските експерти, но Pfizer активно се готви за мащабното масово производство на новите хапчета, което трябва да стане още в началото на 2020 година. Лечението с новите хапчета продължава пет дни.

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !