Google улеснява премахването на лични данни от търсачката, но с условие

Стоян Ненов Последна промяна на 28 октомври 2022 в 14:41 1292 0

Google pc

Снимка Fimbee.com/Unsplash

Google улеснява премахването на лични данни от търсачката, но с условие

След като преди няколко години Европейският съюз (ЕС) въведе правото „да бъдеш забравен“ в интернет, това доведе до множество промени за онлайн бизнеса, особено за търсачките. Google вече трябва да изтрива резултати от търсачката си, които са за дадено лице, което не иска те да са онлайн. Поне на теория.

На практика казусът е с много нюанси заради търсенето на баланс между лично пространство и свобода на информацията. Също така има и допълнителни критерии и условия, не малка част от които са по преценка на дадената компания за всяко искане по отделно. Накратко, изтриването на лични данни от резултатите на търсачка като Google не е лесен и бърз процес.

Интернет гигантът се опитва да го улесни и ускори чрез нов инструмент „Results about you” (Резултати за вас). Той беше представен по-рано тази година, като първоначално трябваше да тръгне едва през 2023 г.

Наскоро Google е решила да започне постепенното му пускане до потребителите по-рано. Инструментът е вграден в самата търсачка на Google и е достъпен само през активен профил за услугите на интернет гиганта. За сега той е активен за потребители в някои държави, като броят им постепенно се увеличава.

Процесът е следният. Потребителят трябва да влезе в профила си в Google и след това да потърси името си в търсачката.

Когато попадне на резултат, който иска да бъде изтрит, трябва да натисне бутона с три точки до линка и да избере опцията Remove result (Премахни резултата). При използване на мобилно приложение, опцията ще е налична в линка About this result (Повече за този резултат).

Това ще задейства процеса от страна на Google, а потребителят просто трябва да чака. Понякога ще са нужни няколко дни преди той да получи отговор в своя Gmail акаунт. При избирането на опцията за премахване, потребителят може да посочи и допълнителни аргументи, за да увеличи шанса за приемане на заявката. Например, че резултатът показва данни да контакт, адрес, здравна информация и др.

Дали и кога ще бъде премахнат резултатът обаче зависи изцяло от Google. Компанията дава насоки кои заявки ще бъдат изпълнени: конфиденциална информация като номера на лични документи, банкови сметки и карти, подписи, здравни или други „много лични“ данни, пароли, телефонни номера, адреси и имейл.

Има и друга нюанс: Google може да премахне напълно резултата, но и само елементи от него. Например данните, които помагат за идентификацията на потребителя, но не и останалата информация, ако прецени, че тя е в интерес на обществото или засяга трети лица. Напълно ще бъдат премахнати лични документи, финансова информация и друга по преценка на компанията. Тук има и друг фактор – решението се взима индивидуално за всяка заявка от различен служител и неговата преценка е определяща.

И така, макар на теория Google да улеснява процеса за потребителя, реално компанията просто прави пускането на заявката по-удобно. Останалата част от процедурата си остава непроменена и така времето за изпълнение може да варира значително от няколко часа до няколко дни в зависимост от казуса. И все пак, това е добре дошла стъпка напред в спазването на правото да бъдеш забравен, което вече е част и от Общия регламент за защита на личните данни на ЕС.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !