Германски производител на стомана преминава към използването на водород

Offnews Последна промяна на 16 март 2021 в 15:34 6117 0

German steel powerhouse turns to ‘green’ hydrogen produced using huge wind turbines

Нов мащабен проект обедини стоманодобивното производство на Германия с най-голямата немска енергийна компания E.ON и фирмата Linde, специализирана в производството на промишлени газове. Тези три компании възнамеряват през следващите няколко години да прехвърлят цялото производство на стомана в Германия към използване на екологично чиста енергия от възобновяеми източници.

Водородът може да бъде получен по различни начини. Единият от тях е електролизата, при която електрическият ток разделя водата на водород и кислород. Ако електричеството, което се използва при този процес, постъпва от възобновяеми източници - например, вятъра или Слънцето, то този водород се счита за "зелен" и неговото използване не вреди на атмосферата и на здравето на хората.

В началото на тази седмица започнаха работа седем нови вятърни турбини и два електролизатора с мощност 1,25 MW, които бяха изградени от Salzgitter Flachstahl, дъщерна компания на Salzgitter Group - най-големият производител на стомана в Германия. Вятърните електроцентрали с височина 169 метра и обща мощност 30 MW са купени от Vestas.

Полученият резултат от електролизата зелен водород ще се използва в процесите, свързани с претопяването на желязото, съобщи CNBC. Цената на пилотния проект е приблизително 50 милиона евро.

Според информацията на Международната енергийна агенция, през 2019 година индустрията за производство на желязо и стомана е изхвърлила в атмосферата 2,6 гигатона емисии въглероден диоксид. Това е повече, отколкото изхвърлят в атмосферата циметната и химическата промишленост взети заедно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !