Alphabet и Meta може да си партнират със студия от Холивуд в областта на AI

Павлин Луканов Последна промяна на 28 май 2024 в 18:59 412 0

Alphabet и Meta може да си партнират със студия от Холивуд в областта на AI

Снимка Paul Deetman/Pexels

Alphabet и Meta може да си партнират със студия от Холивуд в областта на AI

Alphabet и Meta Platforms изглежда са водили разговори с някои от големите студя в Холивуд относно възможността за лицензно споразумение за използване на съдържание в софтуерите им за генериране на видео съдържание чрез изкуствен интелект. Данните за това са от запознати източници цитирани от Bloomberg.

И двете компании разработват собствени технологии, които могат да създават реалистично изглеждащи сцени на база на текстови указания. Те предлагат десетки милиони долари, за да си партнират до някаква степен със студията. Подобни разговори води и OpenAI, която има подкрепата на Microsoft.

От своя страна Холивуд разбира се има интерес от използването на новите технологии с изкуствен интелект, които могат да намалят значително разходите им. Междувременно при постигането на споразумения няма да се стига и до кражбата на съдържанието им. Разбира се има някои опасения относно даването на достъп на технологичните компании до съдържание, без някаква степен на контрол върху процеса.

Припомняме и за скандала свързан с актрисата Скарлет Йоханосн, която миналата седмица обвини OpenAI за това, че използва гласа ѝ в чатбота си без нейното разрешение.

В основата на всичко разбира се са доста големи суми. Миналата седмица например News Corp. и други медийни издания се споразумяха да позволят на OpenAI да използва съдържание от над дузина публикации за над 250 млн. долара в рамките на пет години.

Иначе Warner Bros. Discovery са изявили желание да лицензират част от програмите си с цел обучение на големи езикови модели, но само от определени нейни подразделения, а не за цялата си библиотека. От друга страна Walt Disney и Netflix не са проявили подобно желание, но все пак имат интерес от други типове сътрудничество.

Заслужава си да се отбележи, че Холивуд вече използва решения с изкуствен интелект при за някои от продукциите си. Има обаче много и по-напреднали инструменти, като Sora и Veo, които предлагат доста по-добри възможности за създаване на хипер-реалистични клипове на база на едва няколко думи описание. Техните способности разбира се водят и до притеснения в Холивуд, където миналата година имаше стачки на актьори и сценаристи, заради заплахата от отнемане на работните им позиции. На фона на това звукозаписната индустрия има далеч по-твърда позиция срещи използването на изкуствен интелект.

Засега нито едно от големите студия не е завело съдебни искове срещу дадена компания заради използването на изкуствени интелект. Изглежда се проучват възможностите за използването им в своя полза. Няма яснота как евентуалните лицензионни договорености биха се отразили и на отношенията на студията с творческите им партньори.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !