33 щата съдят Meta за бездействие за детските профили в социалните мрежи

Стоян Ненов Последна промяна на 27 ноември 2023 в 12:00 526 0

Meta apps

Снимка Mariia Shalabaieva/Unsplash

33 щата съдят Meta за бездействие срещу профилите на малолетни

33 американски щата са се обединили в общо съдебно дело срещу Meta, съобщава BusinessInsider. Обвинението е, че Meta съзнателно допуска милиони потребители на възраст под 13 г. да използват услугите на компанията.

Според собствените официални правила на Meta, това не е позволено. Причината са законови изисквания в САЩ, които налагат доста по-строги правила за услугите, които са за деца. Като минималната възраст за тази цел е именно 13 г. Затова и американските платформи масово имат тази възраст като минимална разрешена за услугите им, а за по-малките предлагат отделни детски версии.

Meta обаче няма такива версии и официално не разрешава използването на услугите ѝ от по-малки потребители. Последиците за нарушителите са скромни – блокиране на достъпа и премахване на профилите. Разбира се, за целта нарушителят трябва да бъде идентифициран.

Според ищците Meta действително полага големи усилия, за да открива тези потребители. Но след това не прави нищо, за да ги спре да използват платформата. Това се твърди в документи, които са подадени в съда и са били разгледани от репортери на в. The New York Times.

В жалбата е написано, че „фактът, че Meta знае, че има милиони потребители на Instagram, които са под 13-годишна възраст, е отворена тайна и информацията редовно се документира, щателно се анализира и се потвърждава“, пишат ищците. Според тях Meta полага огромни усилия, за да укрива от обществото, че знае всичко това. Ищците твърдят, че въпреки наличната информация, Meta реално закрива съвсем малка част от профилите на нарушителите.

33-те щата също така обвиняват Meta, че вместо това „активно търси и привлича“ млади потребители в Instagram и „рутинно събира личните им данни, включително имейл адреси и местоположение“. Обвинението е, че ИТ гигантът нарочно разработва платформите си по начин, който да е „пристрастяващ за младите“. Според американските закони, е забранено да се събира информация за лица на възраст под 13 г. и се налагат отделни глоби за всяко лице, като всяка глоба може да достигне до 50 120 долара. Така, ако Meta бъде осъдена за виновна, може да се наложи да плати исторически огромни глоби.

Разбира се, самата компания не смята, че има нарушения. В свое становище до New York Times, ИТ гигантът отхвърля обвиненията на щатите. Компанията казва, че подадената жалба използва избирателно извадки от документите и ги интерпретира погрешно, за да постигне аргументите си. Тя потвърждава, че лица на възраст под 13 години не са допускани до платформата и „има въведени мерки за премахване на техните профили, когато бъдат идентифицирани“. Остава неясно как ги идентифицира, колко време отнема този процес и колко реално са откритите и премахнати такива профили.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !