300 млн. работни позиции могат да бъдат засегнати от технологии с Изкуствен интелект

Павлин Луканов Последна промяна на 29 март 2023 в 12:46 719 0

AI Chatbot

Снимка Fullvector/Freepik

300 млн. работни позиции могат да бъдат засегнати от технологии с Изкуствен интелект

През последните месеци отчитаме огромен напредък по отношение на технологиите с Изкуствен интелект (AI), като най-вероятно сте видели и големия поток от публикации и при нас, свързани с някои от тези решения, включително ChatGPT на OpenAI. Решения в тази насока вече имат и Google и Microsoft, но редица други технологични компании също проучват или вече са въвели функционалности с AI.

На фона на това има индикации, че някои работни позиции могат да бъдат заместени от AI, като това изглежда е реално опасност. В свое ново проучване компанията Goldman Sachs предрича, че до 300 млн. човека могат да загубят работата си заради генеративните системи с AI. Посочва се, че ако тези AI решения успеят да постигнат обещаните възможности, пазарът на труда може да бъде изправен пред значителни промени. Така например две трети от работните позиции в САЩ могат да бъдат автоматизирани от AI, като при до 50% от тях работното натоварване може да бъде заместено изцяло.

От Goldman Sachs отбелязват, че въпреки очакването за значително въздействие на технологиите с AI върху пазара на труда, повечето работни позиции и индустрии са само частично изложени на възможността за автоматизиране. Така по-скоро се предвижда допълване на работата, а не нейното цялостно заемане от AI. Около 7% от работните места в САЩ могат да бъдат изцяло заменени с AI, а 63% могат да бъдат подпомогнати. 30% пък няма изобщо да бъдат засегнати.
Технологията, която може сама да създава нов материал представлява голям скок с потенциално макроикономически ефекти. Широкото възприемане на AI може да увеличи общата стойност на стоките и услугите, които се създават в световен мащаб с до 7% през идните десет години, се казва още в проучването на Goldman Sachs.

Междувременно работните позиции, които са най-малко застрашени от AI са такива по поддръжка, монтаж, ремонт и строителство. Цитирано е и проучване, което показва, че 60% от работната сила в момента е на позиции, които не са съществували през 1940 г., а на база на това може да се прецени, че една четвърт от задачите изпълнявани в САЩ и Европа ще могат да бъдат автоматизирани от AI.

Припомняме, че генеративният AI, който може да създава съдържание, прикова обществения интерес през ноември миналата година с пускането на ChatGPT на компанията OpenAI, чатбот, който може да пише софтуер, провежда разговори и дори да твори поезия. Всичко това е по зададени параметри разбира се. Microsoft залага на технологията за д ChatGPT, GPT-4, за да подобри резултатите при търсене с Bing и да предлага помощ при писане на мейли, създаване на презентации и т.н.

Компанията дори обяви многомилионна инвестиция в насока партньорството си с OpenAI за подобряване и разширяване на ChatGPT и вграждането на технологията в Bing. Google също има собствено решение, наречено Bard, което обаче още не е широкодостъпно за потребителите. Има обаче и призиви за ограничаване на това направление, тъй като то може да бъда опасно за човечеството.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !