Потребители не могат да различат AI видеата на Sora от истински

Стефан Николов Последна промяна на 12 март 2024 в 17:03 368 0

Sora AI

Снимка OpenAI

Кадър от видео на Sora

Потребителите бяха помолени да направят разлика между видеоклипове, записани от хора, и такива, създадени с новата невронна мрежа Sora на OpenAI. Резултатите от проучването на компанията HarrisX бяха публикувани от изданието Variety.

В проучването повечето пълнолетни американци неправилно са отгатнали дали изкуственият интелект или някой човек е създал пет от осемте видеоклипа, които са им били показани. Половината от видеоклиповете са били демонстрационни видеоклипове на Sora, които станаха много популярни и се разпространиха в интернет подобно на компютърни вируси. Те включват кадри от дрон на вълни, които се разбиват в скалист бряг.

Проучването на HarrisX установи също, че според по-голямата част от анкетираните правителството на САЩ трябва да приеме регламент, който да изисква съдържанието, създадено от изкуствен интелект, да бъде обозначено по подходящ начин. Те подчертават необходимостта от регулиране на всички формати на съдържанието, включително видео, изображения, текст, музика, субтитри и звуци.

Проучването бе проведено онлайн от 1-ви до 4-ти март сред повече от 1000 пълнолетни лица. На респондентите бяха показани четири видеоклипа, създадени от Sora, и четири видеоклипа, заснети с камера в реалния свят. В случая с гореспоменатия видеоклип с разбиващите се вълни 60% от анкетираните погрешно са предположили, че видеото е създадено от човек.

Реакциите на хората на факта, че тези видеоклипове са създадени от изкуствен интелект, варираха в широки граници: хората изпитваха любопитство, несигурност, тревога, вълнение и страх.

Въпреки че Sora все още не е пусната публично, новият софтуер на OpenAI е обект на голяма тревога. Особено в развлекателната индустрия, където бързата еволюция на технологията за разпространение на видео носи дълбоки последици за разрушаването на основните производствени възможности на Холивуд (въпреки че Sora вероятно ще бъде доста ограничена при стартирането).

Освен това AI видеото повдигна по-широки въпроси относно потенциала му за създаването на съвсем реалистични дийпфейкове, особено в годината на изборите, както в Съединените щати, така и в Европейския съюз.

Когато им бяха представени видеоклиповете, генерирани от изкуствен интелект, и бяха информирани, че са създадени от Sora, респондентите бяха попитани как се чувстват. Реакциите бяха смесица от положителни и отрицателни, вариращи от любопитство (28%), несигурност (27%) и отвореност (25%) до тревога (18%), вдъхновение (18%) и страх (2%).

"Когато се опитвате бързо да промените света, светът от своя страна започва да действа бързо, за да ви обуздае по предсказуеми линии", казва Дритан Нешо, главен изпълнителен директор и ръководител на изследователския отдел на HarrisX. "Точно това наблюдаваме при генеративния изкуствен интелект: с нарастването на неговата сложност чрез нови инструменти като Sora, нарастват и опасенията за неговото въздействие и призивите за правилно маркиране и регулиране на технологията. Тепърва зараждащата се индустрия трябва да направи повече както за създаването на предпазни огради, така и за правилното информиране на широката общественост".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !