OpenAI премахна ограничението за използване на AI системите ѝ за военни цели

Павлин Луканов Последна промяна на 15 януари 2024 в 14:23 161970 0

Robot Soldiers

Снимка Bing/Dall-E AI Image

OpenAI премахна ограничението за използване на AI системите ѝ за военни цели

Все още има много неясноти относно това как развитието на технологиите с изкуствен интелект ще повлияе на човечеството. Разбира се надеждите са за ползотворен тласък и улесняване на много процеси. Има обаче и някои по-негативни възможности, а именно за използването им и за военни цели.

Именно в тази последна насока има раздвижване след като преди няколко дни OpenAI промени условията за използване на решенията си. В това число отпада изричната забрана за използване от военни и за военни действия и цели (military and warfare). Все още има забрана за използване на големите езикови модели (LLM) за всичко, което може да нанесе вреди и потребителите биват предупредени да не ги използват за разработка на оръжия.

Разбира се предстои да видим какви реални последствия ще имат нанесените промени, но те идват в момент на засилен интерес от военни организации към изкуствения интелект. ИИ системи се използват и за военни системи, които се използват за таргетиране на цели в Газа. Досега забраната в условията пречеше на OpenAI да работи с правителствени агенции, включително с Министерството на отбраната на САЩ. Традиционно в тази сфера има възможности за значително финансиране, а разбира се частните компании искат да се възползват от всички приходи, които могат да добият.

В момента OpenAI няма продукт, който може директно да убива или причинява наранявания. Все пак технологиите ѝ могат да бъдат използвани за задачи като писане на код и поръчки за неща, които в крайна сметка могат да доведат до убийства. Във връзка с промените на условията си от компанията споделят, че се цели създаването на набор от универсални принципи, които са лесни за запомняне и прилагане.

Представител на OpenAI посочва, че политиките не позволяват използването на инструментите за вреда на хора, разработка на оръжия, комуникационна следене или разрушаване на собственост. Все пак има и някои възможни приложения, които са свързани с националната сигурност и не нарушават ограниченията. Така например компанията вече работи с DARPA по създаването на нови инструменти за киберзащита, с което може да бъде разработен софтуер с отворен код за критична инфраструктура.

По всичко личи, че в не чак толкова далечно бъдеще изкуственият интелект ще има все по-голяма роля и във военните действия. Въпросът е дали ще бъдат приложени някакви ограничения за случаите, в които ИИ системите ще могат да взимат например самостоятелни решения за убийства, дори по време на военни конфликти. При всички положения засега тази зона все още е сива и няма много яснота какво точно се случва.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !