ИТ гигантите искат служителите обратно в офисите, те се противят

Стоян Ненов Последна промяна на 09 май 2024 в 17:21 947 0

Dell

Снимка Dell

Dell, например ще следи хората дали действително са в офиса, като анализира отчитането на служебните им карти и VPN връзките

ИТ гигантите все по-усилено искат да върнат служителите си обратно в офисите. Хибридната работа остава като опция, но присъствието в офис е задължително изискване. В противен случай има наказания.

Служителите пък не искат да се връщат обратно в офисите и да стоят в тях, особено като могат да вършат преобладаващата част от работата си от разстояние. Това значително разминаване започва да води до колизии между работодатели и служители, съобщава Ars Technica.

Проучване на Университета на Питсбърг е обхванало 457 компании от списъка S&P 500. 137 от тях са имали заповед към служителите да се върнат в офисите в периода от юни 2019 г. януари 2023 г. Останалите 320 фирми не са издавали такова задължение към служителите. Анализът е обстоен, като проверява финансовите резултати на компаниите и удовлетвореността на служителите.

И изводът е кратък и ясен – задължителното връщане в офисите не подобрява финансовото представяне на фирмата, но пък влошава удовлетвореността и мотивацията на служителите. Те започват да дават по-ниски оценки за цялостното си щастие от работата, баланса с личния живот, корпоративната култура и дори на качеството на мениджмънта.

Друго проучване на 18 000 работещи американци пък открива, че служителите с гъвкавост и сигурност в работата, имат по-добро психично здраве. Анализът е дело на Университета на Бостън и е публикуван през март т.г., като обхваща данни от 2021 г. И тук връзката е видима – когато служителите имат известна сигурност в стабилността на фирмата и работата, в комбинация повече гъвкавост и работа от разстояние, те са по-щастливи, но и по-коректни.

Проучването открива, че служителите, които са доволни по тези два критерия, те работят по-малко дни, когато са болни, т.е. чувстват се по-спокойни да си вземат болничен и да се лекуват качествено. От друга страна, те отсъстват по-малко. Логиката е, че в дългосрочен план стават по-здрави и се чувстват по-добре.

Въпреки всичко това някои ИТ гиганти продължават да променят политиката на работа от дистанция, която именно те популяризираха най-много. Сега към тях се присъединява дори и Dell. Компанията беше един от най-големите привърженици на дистанционната работа още далеч преди пандемията. През 2022 г. основателят на компанията Майкъл Дел дори обяви, че няма значими разлики между служителите, които работят дистанционно или в офис.

Това обаче се променя. Служителите са получили заповед, че от 13 май т.г., присъствието в офис е задължително. Хибридната работа остава, но служителите трябва да работят в офиса минимум по 39 дни в рамките на тримесечие. Тези, които държат да останат изцяло дистанционни работници, няма да имат право на повишение.

Според източници на The Register, Dell ще следи хората дали действително са в офиса, като анализира отчитането на служебните им карти и VPN връзките. Ще се анализира и колко престояват в офиса и дали е достатъчно време, но критериите са неясни. Това е в отговор на неочаквано големия брой служители, които са предпочели да останат изцяло дистанционни дори и след заповедта.

Друг източник смята, че внезапната промяна на мнението на Dell не е заради недоверие в дистанционните служители. Според него затягането на мерките може да се дължи на желание на Dell да накара част от служителите да напуснат, за да не се налага да обявява още съкращения.

Засега компанията коментира единствено, че смята, че личната комуникация очи в очи и гъвкавото присъствие са важни за развитие на иновациите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !