ЕС планира да глоби Apple с 500 млн. евро

Стоян Ненов Последна промяна на 19 февруари 2024 в 16:49 460 0

Apple EU Flag

Снимка OFFNews

ЕС планира да глоби Apple с 500 млн. евро

Европейският съюз (ЕС) се подготвя да глоби Apple с около 500 млн. евро, пише Financial Times. Причина за глобата ще са нарушения на IT гиганта в сферата на стрийминга на музика.

Разследването започна още през 2019 г., когато Spotify подаде жалба срещу Apple в европейските институции. Според стрийминг услугата, Apple пречи на конкурентните платформи и създава неприятни условия за тях, за да позиционира по-добре своята собствена стрийминг услуга Apple Music. Едно от обвиненията е, че Apple не позволява на другите приложения да информират потребителите си, че има и по-евтини алтернативи за абонаментите.

Тук отново се връщаме на познат казус от делата на Epic Games срещу Apple. А именно, че IT гигантът задължава компаниите да използват само неговата платежна система, която идва и с големи комисионни. Именно затова абонаментите на много услуги в рамките на Apple App Store са по-скъпи спрямо тези за Android или Windows, чийто комисионни са по-малки и има повече свобода на избор на платежна система.

Според петима души, които имат директно участие в разследването, Европейската комисия (ЕК) ще обяви действията на Apple за незаконни и нарушаващи антимонополните правила на ЕС, както и на Единния пазар. Наказанието предвижда глоба, която ще е около 500 млн. евро, но също така ще забрани на Apple да ограничава стрийминг услугите да предлагат на потребителите алтернативни платежни системи извън рамките на App Store.

Това ще е първа глоба за Apple в Европейския съюз. Досега компанията успяваше да избегне подобни мащабни санкции и директни забрани на част от действията си. Тя получаваше сходни глоби, но само на местно ниво, например 1.1 млрд. евро във Франция през 2020 г. заради антимонополно поведение. Тази глоба беше намалена до 372 млн. евро след обжалване от страна на Apple.

Европейските институции ще обвинят Apple, че злоупотребява с доминиращата си позиция на пазара и дори че изискванията ѝ за използване на платформата ѝ създават нечестни търговски условия. Освен това ЕК провежда друго, отделно разследване на Apple. То е свързано с обвинения от финансови групи, че компанията не им позволява да използват платежната система Apple Pay.

Засега Apple не е коментирала темата директно. Пред Financial Times компанията припомня, че миналата година е приветствала решението на ЕК да намали обхвата на проверката и че ще адресира притесненията на институциите. IT гигантът също така добавя: „App Store помогна на Spotify да стане водещата музикална стрийминг услуга в Европа и се надяваме, че Европейската комисия ще приключи проверката по жалба, която няма основания“.

От ЕК също са отказали коментар по темата. Все още не е ясно кога глобата ще бъде обявена официално, но се очаква това да стане съвсем скоро.

Apple вече направи множество промени в App Store, за да изпълни изискванията на Закона за цифровите пазари, който влиза в сила на 6-ти март т.г. Сред тях са отваряне на iPhone за магазини за приложения от трети лица, позволяване на използване на различни платежни системи и др. Компанията обаче промени и системата за такси и комисионни и бе обвинена от конкурентите си, че използва новия закон, за да създаде още по-неблагоприятни условия и призоваха европейските институции да се сезират. Самата Apple отрича обвиненията и казва, че промените ще помогнат на конкуренцията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !