Apple се отметна от решението си и възстанови акаунта на Epic Games

Стоян Ненов Последна промяна на 12 март 2024 в 16:26 268 0

Fortnite

Снимка Epic

Fortnite

Apple се отметна от решението си да блокира акаунта на Epic Games, с който гейминг компанията искаше да направи свой магазин за приложения и игри за iOS. Миналата седмица американският ИТ гигант блокира Epic след поредица остри писма между двете компании, съобщава Engadget.

Epic Games се оплака пред европейските институции в нелоялна практика от страна на Apple. Появи се информация, че регулаторите са започнали да разглеждат казуса, за да видят дали Apple не злоупотребява със Закона за цифровите пазари (DMA), който влезе в сила в ЕС миналата седмица.

„След разговори с Epic, те обещаха да спазват правилата, включително нашите изисквания за DMA. Затова беше разрешено на Epic Sweden AB да подпише отново споразумението за разработчици и беше допусната до програмата за разработчици на Apple”, казва говорител на ИТ гиганта.

„Apple ни каза, че възстановява акаунта ни и потвърди това и пред Европейската комисия. Това изпраща силно послания към разработчиците, че Европейската комисия ще действа бързо, за да налага DMA и ще държи отговорни големите компании. Продължаваме напред с планираното пускане на Epic Games Store и ще върнем Fortnite обратно за потребителите на iOS в Европа“, пише и Epic Games в блога си. Изпълнителният директор на Epic Тим Суини също коментира, че промяната на позицията на Apple е в следствие на „бърза намеса“ от Европейската комисия.

И макар да няма официално потвърждение от ЕС, спекулациите са, че внезапната промяна на решението на Apple се дължи именно на бързата реакция от страна на европейските институции. Компанията не иска да рискува да бъде първата наказана за нарушение на DMA, за който ЕС полага огромни очаквания да въведе повече ред и свобода на конкуренцията в Европа. Наказанията според DMA са сериозни, до 10% от световния годишен оборот, и компанията няма сметка да продължава споровете. Освен това миналата седмица Apple вече беше глобена от ЕС с 1,8 млрд. евро заради нелоялна практика покрай стрийминг услугите за музика. И макар компанията да обжалва глобата, нов спор с регулаторите изобщо не е удачен точно сега.

Самите европейски институции пък със сигурност искат да покажат твърдост точно в началото на прилагането на Закона. В противен случай ИТ гигантите могат да решат, че няма реален контрол и бързо да се върнат към старите си практики. А DMA цели да прекрати именно тях и да внесе повече отговорности към най-големите платформи.

Времето ще покаже дали спорът между Apple и Epic най-сетне е решен. В писмата, които двете компании са си изпращали в дните преди Epic да бъде блокирана, те се обвиняват една друга именно, че многократно поемат ангажименти, които след това не изпълняват. Вицепрезидентът на Apple Фил Шилер дори написа: „Моля ви, кажете ни защо този път трябва да ви имаме доверие“, а от Epic отговориха, че са готови да дадат каквито гаранции Apple пожелае.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !