Задават се първите iPhone-и с USB-C порт

Павлин Луканов Последна промяна на 26 октомври 2022 в 18:04 861 0

Apple Lightning Connector

Снимка Daniel Romero/Unsplash

Новият iPhone 14 може да се окаже последният модел с Lightning конектор в Европа

Този месец бележи една значителна промяна в технологичния сектор. Първо в началото на месеца Европейският парламент (ЕП) почти единодушно прие, че до края на 2024 г. всички нови устройства на пазара трябва да се продават с еднакъв порт за презареждане. След това в понеделник Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри финално свързаната с това директива и на практика налага на производителите да използват интерфейса USB Type-C.

Това решение, което има за цел да ограничи електронните отпадъци, засяга основно една компания. Става дума разбира се за Apple, която е единственият производител, който използва собствен интерфейс в смартфоните си iPhone, Lightning. През изминалите години компанията все пак предприе някои действия за преминаване към USB-C, като той се използва в таблетите iPad.

Вече наближава и времето, в което ще видим първият iPhone с този интерфейс. Сега имаме и официално потвърждение за това. В интервю за The Wall Street Journal, вицепрезидентът по маркетинг в Apple, Грег Джосвиак, заявява, че технологичният гигант ще премине към USB-C конектор, за да отговори на изискванията на ЕС.

Той разбира се припомня за това как ЕС се е опитал да наложи и стария стандарт micro USB преди десетина години. Новото законодателство до голяма степен е свързано с натрупването на много електронни отпадъци заради използването на различни зарядни, но Джосвиак припомня, че Apple предлага откачащи се кабели, които могат да се използват и с други зарядни. Разбира се той пропуска фактът, че малко от зарядните в момента предлагат USB -C порт, а се използва USB-A.

Интересен нюанс е дали Apple ще избере регионален подход що се отнася до новото изискване. Така компанията може да реши да продава смартфоните си с USB-C порт в ЕС, но да запази Lightning в други региони. Джосвиак не коментира тази възможност. Според него обаче би било по-добре за околната среда, а и за потребителите, ако правителствата не са толкова намесени в процеса.

Припомняме, че Apple е първият голям производител на смартфони, който спря да включва зарядни адаптери в комплектите на устройствата си. От компанията цитираха проучвания, според които така ще се спестят 861 хил. тона метали, както и гориво, тъй като повече телефони могат да бъдат събрани в по-малко пространство. Заради тази си практика Apple обаче беше глобявана нееднократно в Бразилия.

Иначе новата директива на ЕС изисква до края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети, камери, слушалки, преносими конзоли, говорители, електронни четци, клавиатури, мишки, портативни системи за навигация и т.н. да имат USB-C порт за зареждане на батериите им. От пролетта на 2026 г. изискването влиза в сила и за всички лаптопи.

ЕП е предвидил някои изключения. Например за устройствата, които са твърде малки за физически порт като умни гривни и часовници. Също така е оставена възможност за коригиране на списъка с устройства с течение на времето. Директивата въвежда и някои допълнителни изисквания. Например производителите ще трябва много по-ясно да описват зарядните характеристики на устройствата си.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !