ЕС прие единното зарядно да влезе в сила от 2024 г.

Стоян Ненов Последна промяна на 05 октомври 2022 в 19:49 2182 1

Usb Type C

Снимка Mac Care/Unsplash

Usb Type C

Европейският парламент почти единодушно прие, че до края на 2024 г. всички нови устройства на пазара трябва да се продават с еднакъв порт за презареждане. Гласуването протече с 602 гласа „за“, едва 13 „против“ и 8 въздържали се, съобщава MacRumors.

Така предложението, което се обсъждаше няколко години, вече става Директива. А след като бъде одобрена от Европейския съвет, става задължителна за всички страни-членки на Европейския съюз. Законът ще влезе в сила на два етапа, като ще е според типа устройства.

До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети, камери, слушалки, преносими конзоли, говорители, електронни четци, клавиатури, мишки, портативни системи за навигация и т.н. ще трябва да имат USB-C порт за зареждане на батериите им. От пролетта на 2026 г. изискването влиза в сила и за всички лаптопи.

На практика, целта на ЕС е абсолютно всички преносими устройства с батерия да се презареждат през един и същи порт. Но директивата има и потенциални вратички. Тя е описала, че изискването е са устройства, които „се презареждат през кабел и предлагат мощност на зареждането до 100W”. Това създава условие да се интерпретира, че ако устройството се зарежда по друг начин, например само безжично, няма да се налага да има USB-C порт. Или пък ако е с по-голяма мощност на заряда.

Европейският парламент е предвидил някои изключения. Например за устройствата, които са твърде малки за физически порт като умни гривни и часовници. Също така е оставена възможност за коригиране на списъка с устройства с течение на времето.

Директивата въвежда и някои допълнителни изисквания. Например производителите ще трябва много по-ясно да описват зарядните характеристики на устройствата си. А всички устройства, които поддържат бързо презареждане, трябва да предлагат една и съща максимална мощност, за да могат потребителите спокойно да използват което и да е зарядно.

Друго изискване е, че решенията за безжично презареждане също трябва да са взаимосъвместими и производителите да поддържат това с развитието на технологията занапред. Този ход може да предотврати и опитите на някои компании да преминат изцяло на безжично презареждане, за да наложат своите стандарти.

Новата Директива няма да е проблем за повечето производители на смартфони. Те и сега предлагат устройствата си с USB-C, а синхронизирането на спецификациите ще е сравнително лесно. По-трудно ще е за Apple, която традиционно предпочита да използва свой хардуер за всичко. Компанията ще трябва да преработи устройствата си, за да се впише в изискванията, в противен случай няма да може да ги продава в ЕС. Разбира се, освен ако не намери вратичка, но според известния анализатор на Apple Минг-чи Куо, компанията все пак планира да изпълни изискването, при това още следващата година с iPhone 15.

Освен това Apple ще трябва да преработи и другите преносими устройства, включително слушалките AirPods. Някои от моделите на iPad вече са с USB-C, така че при тях компанията няма да има проблеми. Компанията има достатъчно време, за да се впише в изискванията без да прави драстични промени в производствените си планове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

06.10 2022 в 13:17

И защо лаптопите чак от 2026 ?

Щом някои могат от сега (новият ми е такъв), значи срокът може да се скъси.