xMEMS представи първите в света ултразвукови силициеви говорители - мощни баси в TWS слушалките

Стефан Николов Последна промяна на 16 ноември 2023 в 11:36 647 0

xMEMS

Снимка xMEMS

xMEMS представи първите в света ултразвукови силициеви говорители - мощни баси в TWS слушалките

Колкото и бързо да се развива светът на аудиото, всички наши слушалки все още използват физически излъчватели, за да генерират звук, който след това се изтласква към мембраната и попада в ушите ни. Този подход води началото си отпреди над 100 години, но сега xMEMS Labs предлага алтернатива със своя ултразвуков твърдотелен говорител Cypress за TWS слушалки. Тези високоговорители не използват физически усилватели, а вместо това разчитат на звукови импулси от ултразвуковия диапазон, които човешкото ухо не може да улови.

Компанията xMEMS Labs обяви създаването на ултразвуков преобразувател за True Wireless Stereo (TWS) слушалки. Разработката с име xMEMS Cypress се позиционира като революция във възпроизвеждането на звука, която завинаги ще промени пазара на TWS слушалките.

В прессъобщението, публикувано от компанията, се посочва, че методът на въздушно нагнетяване, който е добре познат при динамичните слушалки, е заменен с метод на преобразуване с помощта на ултразвукова амплитудна модулация. Системата xMEMS Cypress преобразува ултразвуковите въздушни импулси в плътен, детайлен, богат на баси и висококачествен звук.

Специализиран чип в слушалките Cypress смесва аудиосигнала с носещата ултразвукова честота. По този начин се създават два ултразвукови сигнала, чиито амплитуди са съобразени с аудиосигнала: единият модулира ултразвуковата носеща вълна, а другият създава сигнал, потискащ страничната лента. Потиснатият сигнал се подава към мембранните изпълнителни механизми (mems trasducer, SM), а модулираният ултразвуков сигнал се подава към изпълнителните механизми (SV). Механизмът SM създава въздушно налягане в канала на слушалката, а механизмът SV демодулира сигнала, така че вместо ултразвук да чуваме звук, усилен от въздушното налягане.

Разработчиците подчертават, че ултразвуковият високоговорител при ниски честоти е 40 пъти по-силен от съществуващите аналози, което ще бъде допълнително предимство при използването на технологията за активно потискане на шума. Твърди се също, че практически няма фазово изместване, звукът е по-детайлен, конструкцията е по-здрава, а теглото е по-малко поради липсата на магнит. Освен това той е по-малко чувствителен към електромагнитните смущения.

При 20 Hz силата на звука на xMEMS достига 140 dB. Тази характеристика обещава да доведе до създаването на невероятни слушалки с активно шумопотискане. В ниския диапазон те ще заглушат дори рева на излитащ наблизо реактивен самолет. И накрая, проблемът с шумопотискането е, че ако слушалките не прилягат плътно в ухото ви, те спират да потискат шума. Или поне не го правят добре. Със заявения запас от баси на xMEMS слушалките, те ще бъдат лишени от този проблем. Размерите на високоговорителя са съвсем малки - 6,3 × 6,5 × 1,65 мм.

Изданието GSMArena допълва, че серийното производство на ултразвуковия говорител ще започне в края на 2024 г. и се очаква неговото официално представяне по време на CES 2024.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !