Xanadu и Imec започват производството на удобни за използване квантови процесори

Offnews Последна промяна на 18 август 2021 в 17:21 163 0

Xanadu and imec partner to develop photonic chips for fault tolerant quantum computing

Канадската компания Xanadu съощи, че съвместно с белгийския научен център Imec разработва фотонни квантови процесори от следващо поколение, които ще се произвеждат от 200 nm пластини в белгийския център. Това ще бъдат квантови процесори от следващо поколение с много кубити. С помощта на тези процесори е възможно сравнително лесното сглобяване на универсални квантови компютри, работещи при стайна температура. Това по принцип е мечтата на всички разработчици на квантови системи.

Създадените от Xanadu нови технологии дават възможност за работа с поток от фотони, а не с единични фотони, като се правеше досега. Тези лъчи от крелирани и единични фотони се считат за нестандартно състояние на светлината. Всеки един от тези поток от фотони има собствен орбитален момент на импулса, който подобно на спина на електрона, може да играе ролата на квантов бит или кубит.

Получаването на светлина от подобен вид не е сложно и може да стане дори и във вътрешността на специализирани чипове - например, чрез използването на параметрично разсейване на лазерен поток в нелинейните кристали. Това е по силите на съвременната силициева фотоника и дава възможност за получаването на квантов ефект на макро ниво. Този начин на работа е изключително удобен, като използваният подход води и до намаляване на погрешността в квантовите изчисления.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !