В Коста Рика за предсказване на земетресенията се използва система от смартфони

Offnews Последна промяна на 22 април 2021 в 08:28 5371 0

Fixed network of smartphones provides earthquake early warning in Costa Rica

В Коста Рика, верига от смартфони, прикрепени към основите на знанията, предупреждава за възможни земетресения. Според местните учени, ефективността на тази мрежа е съпоставима с ефективността на специализираната американска система Shake Alert.

Бен Брукс от Геоложката служба на САЩ заяви, че мрежата ASTUTI (Alerta Sismica Temprana Utilizando Teléfonos Inteligentes) "Ранно предупреждение за сеизмични въздействия с помощта на смартфони", която е съставена от малко над 80 мобилни телефона, успешно е предупредила за пет от 13-те земетресение, произтекли през последните шест месеца в Коста Рика. Мрежата от мобилни телефони може да се настройва да реагира, когато трусовете превишават точно определен праг.

Брук и неговите колеги подчертават, че акселерометрите в смартфоните са идеални за създаването на подобна евтина мрежа. Самите мобилни телефони са поставени в сградите на служителите на вулканологичната и сеизмичната обсерватория на Коста Рика. Те са закрепени към основите на сградите с помощта на самозалепваща лента, като по време на тестовете не е имало нито едно фалшиво задействане. Тестовете показаха, че тази система може да оповести от 15% до 75% от населението на Коста Рика достатъчно бързо за незабавно реагиране на стихийно бедствие.

Според учените, през следващите десетина години, мрежите от типа на ASTUTI ще станат тенденция в областта на ранното предупреждение за земетресения.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !