Тим Кук залага бъдещето си на смесената реалност

Стоян Ненов Последна промяна на 14 март 2023 в 10:04 414 0

Tim Cook

Снимка Apple

Тим Кук залага бъдещето си на смесената реалност

Тим Кук иска Apple да пусне на пазара своя първи шлем за смесена реалност още тази година, съобщава Financial Times (FT), като се позовава на свои източници в компанията. Според тях очакванията са големи, а устройството ще е ключова част от историята, която Кук ще остави в компанията.

Кук е голям привърженик на концепцията за смесена реалност и от години смята, че тя ще е следващият голям бизнес. Според FT Кук няма да се съобрази с желанието на дизайнерския екип на Apple да се изчака с пускането на такова устройство. Екипът иска Apple да предложи умни очила, когато технологиите са достатъчно развити и може да се направи чифт, който е да достатъчно лек и удобен и да изглежда добре.

Кук и оперативният директор Джеф Уилямс обаче искат Apple да предприеме друг подход. Според тях е по-важно компанията да пусне на пазара шлем със смесена реалност възможно най-скоро дори и той да е скъп и по-едър и тежък.

Проектът се разработва вече 7 години от Apple. Пускането му се отлага няколко пъти, тъй като дълго време компанията иска да постигне конкретно ниво на технологии и възможности. Оказва се обаче, че ще са нужни още няколко години преди това да е възможно.

Кук не иска да чака повече и смята, че ще е по-добре за Apple да има подобен продукт на пазара още сега дори и той да е по-скъп от желаното и не със същите възможности и дизайн. Това ще е важно както за репутацията на Apple, така и за неговата.

Кук ръководи Apple вече повече от 10 години. Той превърна компанията в най-печелившата в света, но често е критикуван, че разчита изцяло на заложеното от Джобс и няма свой собствен хит. Дори и умният часовник Apple Watch е по концепция на Джобс.

Пускането на шлема за виртуална и добавена реалност ще е първият изцяло нов хардуерен продукт, който Apple прави по времето на Кук. Това ще е критичен момент от историята на Кук, като може да е последното доказателство, че той действително е добър самостоятелен лидер или… да оправдае критиките, че Apple съществува благодарение на старите идеи, които преработва отново и отново.

Според източниците на FT, първата версия на шлема ще струва около 3000 долара за бройка. Това ще е тройно повече от Meta Quest Pro, което ще направи оправдаването на цената доста сложно за Apple. Един от аргументите на компанията ще са двата дисплея с висока резолюция, както и специалните сензори за следене на движението на очите и ръцете, за да улесняват управлението на устройството.

Apple си е заложила висока цел още от самото начало. Компанията иска да продаде 1 млн. броя от умните очила в рамките на първата година. За нейните мащаби това изглежда нищожна бройка, но трябва да се има предвид, че става дума за нова категория за Apple, както и за продукт с наистина много висока цена.

Apple е отказала коментар по темата. Компанията традиционно не обсъжда никакви слухове и спекулации за своите дейности и вътрешни отношения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !