Технологията AMD RAMP ще бъде отговорът на XMP 3.0

Offnews Последна промяна на 14 януари 2022 в 16:27 420 0

article-630x354.c1db1f34

За втората половина на тази година AMD планира излизането на платформата AM5 и процесорната линия Ryzen 7000 (Raphael), базирана на архитектурата Zen 4. Едновременно с това за Advanced Micro Devices ще започне ерата на DDR5 RAM в десктоп сегмента. В това отношение AMD малко изостава от Intel, който премина към нов RAM стандарт миналата година и наложи модата за овърклокърски XMP 3.0 профили.

Да напомним, че Extreme Memory Profile (XMP) е разширение на стандарта SPD за запис на допълнителна информация в плочките с оперативна памет. Благодарение на XMP профилите, процесът на овърклок на RAM е значително опростен. В повечето случаи е достатъчно да бъде избрана подходящата опция в настройките на UEFI на дънната платка.

Заедно с процесорите Ryzen 7000, компанията AMD ще представи и технологията RAMP (Ryzen Accelerated Memory Profile). Това ще бъде отговорът на Intel XMP 3.0, като тази технология ще даде възможност за лесен RAM овърклок на новата платформа. Като се има предвид, че Intel бе пионер в тази област, технологията RAMP най-вероятно ще бъде съвместима с XMP 3.0 и дънните платки ще могат автоматично да „уловят“ желания профил.

Според различните технологични издания, с излизането на AM5 платформата производителите на RAM модули ще започнат да предлагат DDR5 комплекти, оптимизирани специално за процесори Zen 4. Те ще станат първите носители на AMD RAMP профили.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !