Целият Netflix само на един диск: създадоха оптичен диск с капацитет 700 GB

Offnews Последна промяна на 15 март 2021 в 15:33 5746 0

Netflix1

Съвместен екип от учени и специалисти от Шанхайския политехнически университет и технологичния институт на Мелбърн създадоха нова технология за запис на оптични дискове, даваща възможност за увеличаване капацитета на оптичния диск до невероятните 700 TB. Това е много повече отколкото който и да било друг носител на информация, включително хард и флаш дисковете.

Диаметърът на новите дискове е 120 мм., като това е стандартът за всички оптични дискове, включително CD, DVD и Blu-ray. Към днешен ден най-голям капацитет има четирислойният Blu-ray диск, на който могат да бъдат записани 128 GB данни. Стандартният еднослоен Blu-ray диск дава възможност за запис на около 25 GB информация. Това означава, че новият оптичен диск може да замени 28 000 стандартни еднослойни Blu-ray дискове.

Новата технология се нарича "технология за субдифракционен оптичен запис".  Едно от нейните достойнства е, че освен възможността за запис на огромен обем информация, при нейната работа се използват евтини лазери с непрекъснато излъчване. Задвижването на самия оптичен диск е стандартно и няма особености.

Основният момент в новата технология е материалът, на което се записва информацията. Това не е тънко метално фолио, както е в днешните лазерни дискове, а композитен материал от нанометрови частици съдържащ лантанид и тънки люспи от графенов оксид. Веществото е ново и засега не се съобщава повече информация за него.

Другата особеност е използването на лазер с непрекъснато излъчване - при всички други оптични дискове се използват импулсни лазери.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !