Стартираха най-бързия компютър в света. В него се използват ARM чипове

Offnews Последна промяна на 11 март 2021 в 16:25 6433 0

Fugaku1

Японският институт за биохимични изследвания Riken съвместно с компанията Fujitsu съобщиха, че са приключили работата върху най-бързия в света суперкомпютър Fugaku. Интересно е, че това е първият суперкомпютър с ARM процесори, който успя да оглави топ-500 рейтинга на най-бързите суперкомпютри в света. В него се използват 7 630 848 чипа Fujitsu A64FX с ARM архитектура.

В теста High Performance Linpack суперкомпютърът Fugaku показа резултат от 442 петафлопа и това се оказа достатъчно, за да бъде класиран като най-бързия суперкомпютър в света. Нещо повече, неговият резултат е цели 2,5 пъти по-висок от класирания на второ място IBM Summit, базиран на процесорите Power9 и ускорителите Nvidia Tesla V100, който в същия тест демонстрира 148,8 петафлопа. Друг любопитен момент е, че Fugaku е изграждан в продължение на 6 години - от 2014 до 2020-та, след което е настройван в продължение на още 1 година.

Основните задачи на новия японски суперкомпютър са свързани с машинното обучение и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Той ще бъде използван и за разработване и синтезиране на нови лекарства и разпознаване на различни болести чрез големи количества медицински данни. С негова помощ ще се създават компютърни модели и симулации на цунами и торнадо, ще се прогнозира времето и ще се разработват така наречените метаматериали на бъдещето.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !