Руските смартфони BQ преминават от Android към Harmony OS на Huawei

Offnews Последна промяна на 27 март 2022 в 11:44 488 0

BQ

Мениджмънтът на руската компания BQ съобщи, че след отказа на Google да лицензира Android смартфоните на руските брандове, компанията започва да прехвърля своите устройства към използването на китайската мобилна операционна система Harmony OS на Huawei. Няколко смартфона вече са получили съответните тестови лицензи на Huawei и са започнали да осъществяват необходимите експерименти за използването на онлайн услугите на китайския технологичен гигант.

BQ вече активно тества Harmony OS в своите смартфони. Първите модели, работещи по управлението на китайската мобилна ОС трябва да излязат на пазара през втората половина на тази година. Те няма да могат да използват онлайн услугите на Google - Gmail, Google Maps и т.н. Но ще поддържат работата с аналогичните китайски уеб услуги.

Да напомним, че всички производители на Android смартфони трябва задължително да получават съответните сертификати и лицензи от Google, за да могат да използват онлайн услугите на интернет гиганта. На 23 март тази година Google зави, че е спрял лицензите за руските производители поради наложените санкции от страна на правителството на САЩ. По този начин без Android останаха всички руски компании от този бранш - BQ, INOI, DEXP, TEXET, Highscreen и AYYA.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !