Qualcomm се готви да се изправи срещу Apple Silicon

Offnews Последна промяна на 05 юли 2021 в 06:18 5039 0

qualcomm-800x439

Всички познаваме Qualcomm и знаем, че компанията разполага с едни от най-мощните процесори на пазара. Можете да ги откриете в повечето смартфони по света, но изглежда гигатът планира да разшири портфолиото си и да се изправи срещу Apple Silicon.

Президентът и главен изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон вярва, че компанията може да предостави най-добрия чип за лаптопи на пазара. Първо обаче тя трябва да създаде процесор, който превъзхожда Apple M1.

Сега компанията планира да постигне това с помощтта на Nuvia, стартъп, основан от трима бивши инженери на Apple, специализирани в проектирането на чипове. Nuvia беше закупена от Qualcomm през януари, а същите инженери бяха част от екипа, разработил чиповете от серия А на Apple, така че създаването на нови чипсети за лаптопи, може и да не е толкова невероятна идея.

Qualcomm иска да има всичко готово, за да започне да продава чипове за ARM лаптопи, създадени с дизайна на Nuvia, още следващата година. Очаква се те да имат голяма мощност, като същевременно успяват да осигурят удължен живот на батерията. И вместо да използва лиценза за ядрен дизайн на ARM, Qualcomm ще търси изцяло нов такъв, за да има шансове да се изправи срещу Apple Silicon.

“Трябва да имаме водеща производителност за устройство, захранвано от батерии. Ако ARM, с която имаме връзка от години, в крайна сметка разработи процесор, който е по-добър от това, което можем да изградим сами, винаги имаме възможност да го лицензираме”.

Друг критичен фактор, който трябва да се има предвид е, че Qualcomm има предимство в частта за 5G, което дава възможност да се осигури по-добро изживяване, добавяйки 5G поддръжка в своите процесори. За разлика от нея Apple все още търси начин да разработи свои собствени 5G модеми, за да спре зависимостта си от 5G решенията на Qualcomm.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !