През първото тримесечие на тази година за добив на криптовалута са продадени 700 хиляди видеокарти

Offnews Последна промяна на 18 юни 2021 в 13:35 5560 0

q1-aib-miners-1

Агенция Jon Peddie Research пресметна, че през първото тримесечие на 2021 година хората, занимаващи се с добив на криптовалута, както и спекулантите в тази област, са закупили 700 хиляди видеокарти на обща сума 500 милиона щ. долара. Това са около 25% от всичките продадени за този период от време графични карти,

Да напомним, че през последните няколко години възникна огромен дефицит за видеокарти, а тяхната цена неимоверно нарасна. Пазарните анализатори обясняват това не само с дефицита на полупроводникови компоненти заради COVID-19 епидемията, но и заради силно нарасналия интерес към добива на криптовалута, който към днешен ден отново стана икономически изгоден.

Jon Peddie Research направи анализ на статистиката от продажбите на видео карти от 1985 година насам, като обърна внимание но съотношението на видеокартите, които са продадени отделно от компютърните системи, към продадените персонални компютри. През 1980-те години това съотношение е взето за 100%, като през 2014 година този коефициент е намалял до 34%. При първата вълна на криптовалутната треска през 2016-2018 години този коефициент е нараснал до 70%, а към месец февруари 2019 година е паднал до 20%. По време на епидемията от новия коронавирус той отново започва да расте и към първото тримесечие на тази година е около 50%.

Jon Peddie Research подчертава, че голямото поскъпване на видеокартите се дължи не само на криптовалутите, но и на COVID-19 пандемията, която принуди хората да си останат вкъщи и да работят отдалечена, но за да могат да осъществяват тази дейност те масово започнаха да купуват компютърни системи от всякакъв вид. Това породи дефицит и вдигане на цените.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !