Преди дебюта на умния часовник на Google, Fitbit пусна нови модели Versa 4 и Sense 2

Offnews Последна промяна на 25 август 2022 в 16:53 2868 0

Google Fitbit Versa 4 и Sense 2

Снимка Google

Google Fitbit Versa 4 и Sense 2

Fitbit представи първото си по-сериозно портфолио от нови устройства година и половина след като беше придобит от технологичния гигант Google. Това са часовниците Versa 4 и Sense 2, както и фитнес гривната Inspire 3.

Те идват буквално седмици преди да видим първият продукт на интеграцията между Fitbit и Google – Pixel Watch. Новият и първи смартчасовник на технологичния гигант ще разполага с вариант на собствената разработка чипсет Tensor 2, както и ще видим тясното внедряване между лидерския софтуер за здравословен начин на живот на Fitbit и операционната система на Google – Wear OS.

Новите попълнения

Въпреки, че Fitbit е известен повече с фитнес гривните си, в случая по-интересни са часовниците. Основно, заради факта, че използват новата операционна система Fitbit OS, която е силно базирана на здравния софтуер на компанията. Затова не е изненада, че основните му акценти са как устройствата проследяват важни параметри, включително постоянно наблюдаване на пулса и дейности в реално време. Освен това могат да наблюдават качеството на съня и нивата на стрес. Устройствата предлагат също така бързо зареждане и над шест дни издръжливост с един заряд. Те са съвместими с iOS и Android, като могат да показват известия от свързания телефон, а за Android има и опция за смарт отговори. От компанията ще добавят още поддръжка за Google Maps и Google Wallet.

Освен безплатните функционалности обаче има и Premium услуги. Сред тях е свързаният с качеството на съня Sleep Profile. При него се използват 10 показателя, с които да се проследи по-оптимално качеството на съня. Има и съвети за подобряване на съня. Освен това със Stress Management Score е възможно да научите как организмът ви се справя със стреса и помага с упражнения за дишане и медитация.

Versa 4 е с фокус върху фитнеса, като проследява 40 вида тренировки, включително HIIT, вдигане на тежести, CrossFit и танци. Наличен е вграден GPS, а с Fitbit Premium и 1000 водени тренировки и Daily Readiness Score, за да прецените дали да тренирате повече или да почивате.

Sense 2 от друга страна акцентира върху възможностите за следене на стреса и справяне с него. Това е възможно чрез новия Body Response сензор, който измерва постоянно електродермалната активност (cEDA). В комбинация с отчитането на пулса и температурата на кожата, по-лесно се отчитат потенциалните сигнали за стрес. Така е възможно и бързо да вземете мерки. Използвана е техника, която превръща метала в пара, което позволява вграждането на метални електроди от сензорите директно в стъклото на дисплея.

Новите устройства ще са налични през есента с цени от 230 долара за Versa 4 и 300 долара за Sense 2. Устройствата идват с шест месечен безплатен абонамент за Premium услугата.

В очакване на Pixel Watch

На фона на това очакваме с голям интерес и първият смарт часовник на Google, а именно Pixel Watch, който ще се появи през есента. Устройството би трябвало да демонстрира възможностите на мобилната платформа на компанията, под формата на операционната система на Google Wear OS. Устройството има основа от рециклиран алуминий, както и бутон коронка за скролиране. Дизайнът включва още извит кръгъл екран и каишка, която би трябвало да може да се сменя лесно.

Pixel Watch би трябвало да достави и обичайния набор от сензори, включително за измерване на пулса, изготвяне на ЕКГ и следене нивата на кислород в кръвта. По отношение на свързаността би трябвало да види, варианти само с Bluetooth/Wi-Fi и такива с LTE. Проследяването на фитнес параметри ще е подсилено от интеграцията на функционалности от Fitbit в Wear OS.

Освен това обаче ще има подобрен графичен интерфейс с по-гладка навигация и смарт известия. Очаква ни и по-значителна интеграция на гласовия асистент Google Assistant, като в демонстрация виждаме анимиран отговор при запитване за времето. По отношение на хардуера най-вероятно ще видим чипсет Exynos 9110, което не е много добра новина, тъй като той е изработен по 10-нанометров процес и може да има някои проблеми с производителността. Разочароващи са и индикациите за издръжливост до ден с един заряд.

Придобиването на Fitbit и новия умен часовник на Google, показват засиленият фокус на технологичния гигант към този сегмент. Пазарът на носими устройства и в частност този за смарт часовниците продължава да расте, като по данни на Canalys през първото тримесечие на годината са били доставени 41.7 млн. часовници и фитнес гривни. 32 млн. от доставките са именно на часовници при 15% ръст на категорията на годишна база. При гривните от друга страна се забелязва спад от 37%, което потвърждава решението на Fitbit постепенно да преориентират бизнеса си, преди сделката с Google.

В този сегмент са и основните играчи от пазара на смартфони като лидер е Apple, чиито модели Apple Watch са доста популярни. Без изненади всеки иска да вземе част от приходите, а сега Google се опитва да изравни силите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !