„Поправи си сам“ – новата тенденция при смартфоните покрай MWC в Барселона

Стоян Ненов Последна промяна на 27 февруари 2023 в 14:47 756 0

Nokia G22

Снимка HMD Global

„Поправи си сам“ – новата тенденция при смартфоните

Смартфоните предложиха много на хората, но един от недостатъците им е, че премахнаха някои удобства на старите телефони. Например възможността човек да сваля и сменя батерията сам. Умните телефони са доста по-сложни както от гледна точка на компоненти, така и за вътрешен дизайн – всеки милиметър е внимателно преценен, за да може да се използва пълноценно. При по-старите телефони, корпусите имаха доста големи празнини, просто, защото нямаше нужда от цялото място.

Освен това новите модели се стремят да са и максимално тънки. Това изисква премахване на някои сглобки и винтове. Заради естеството на модерните смартфони, производителите ги направиха много по-трудни за ремонт. Използвани са лепила, които усложняват отварянето на корпуса, който при много модели е и водоустойчив. Това води със себе си и допълнителни усложнения за ремонт.

И все пак, не липсват критики, че много от тези аргументи не са съвсем точни и се използват от производителите, само и само да направят поправянето на смартфоните по-сложно и скъпо отколкото е и да мотивира потребителите просто да си купят ново устройство. В рамките на Европейския съюз активно се говори и за въвеждане на регулация тип „право на ремонт“, която ще даде повече свобода на потребителите и ще мотивира по-дългото използване на електрониката, което пък означава намаляване на вредните емисии. Това може да задължи производителите на различни устройства, включително смартфони, да са направени така, че да има възможност за поправка при различни по степен и сложност повреди.

В опит да изпревари институциите, HMD Global, собственикът на бранда на Nokia за мобилни телефони, представи смартфон, който потребителят може да поправи сам. Компанията обяви новия си модел Nokia G22 по време на Световния мобилен конгрес (MWC), който се провежда в момента в Барселона. Устройството изглежда като стандартен смартфон. Той има 6.5-инчов дисплей, тройна основна камера с 50MP главен сензор и др. Главният фокус на G22 обаче е именно възможността за ремонт. Смартфонът излиза на пазара през март т.г. на цени от около 180 долара. Той ще се предлага и в комплект инструменти от популярната платформа за ремонти iFixit, в който ще има и инструкции за ремонт.

Самият смартфон ще е с пластмасов гръб, който може да се сваля и улеснява достъпа до компонентите. С помощта на инструкциите, потребителят ще може да сменя батерията, дисплея и порта за зареждане на G22. Частите ще могат да се купят именно през платформата на iFixit. Според Nokia така потребителят ще може да спести около 30% от разходите си вместо да купува ново устройство. „Цената“ ще е, че G22 няма да е водоустойчив и потребителите ще трябва да са внимателни с намокрянето на устройството.

Други подобни предложения на пазара са на нидерландската компания Fairphone, която има няколко модела. Apple също е поела по този път, като предлага възможност за потребителите да купуват компоненти и инструменти за ремонт на iPhone, макар че компанията предпочита нейните оторизирани техници да вършат всяка дейност.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !