MWC 2023: Xiaomi представи новата си флагманска серия Xiaomi 13 с Leica камери

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 27 февруари 2023 в 11:18 986 0

Xiaomi 13 Pro MWC 2023

Снимка OFFNews

MWC 2023: Xiaomi представи новата си флагманска серия Xiaomi 13 с Leica камери

Най-голямото технологично събитие в Европа за годината – Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона отвори врати и вече имаме първите значими премиери при смартфоните. Китайският гигант Xiaomi представи своята нова флагманска серия умни телефони Xiaomi 13. Това са първите модели, които ще се продават извън Китай и разполагат с технологиите на Leica. Xiaomi и германския производител на фотоапарати подписаха стратегическо партньорство през миналата година.

Серията Xiaomi 13 включва три смартфона – базовата и Pro версии, както и по-достъпната Lite такава. Първите две се възползват от технологиите и партньорството с Leica, докато последният стъпва на 12T-серията от края на миналата година. Новите смартфони ще бъдат налични от март месец в България. Цената на базовия Xiaomi 13 при 256GB място за съхранение започва от 1949 лева, Pro версията с 12GB RAM и 256GB започва от 2549 лева, а Lite при 128GB място за съхранение – от 999 лева.

Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro – новите Leica бойци

Основните флагмани на Xiaomi тази година са позиционирани повече в премиум сегмента. Те са базирани на най-високия клас и актуален процесор Snapdragon 8 Gen 2 на Qualcomm изпълнен по 4nm технология. В България те ще идват в конфигурация с 256GB място за съхранение, като базовия Xiaomi 13 ще включва 8GB оперативна RAM памет, докато Xiaomi 13 Pro ще се предлага само във версиите с 12GB RAM.

Дизайнът на двата модела надгражда до известна степен този от предходните флагмани. Изчистени, със стъклени панели, минималистична рамка, единствено разчупена отзад от голямото черно гнездо за основните камери. Xiaomi 13 разполага с 6.36-инчов AMOLED екран с резолюция от 1080x2400 пиксела. Xiaomi 13 Pro има по-голям панел и съответно самото устройство е по-голямо. Дисплеят е с внушителните 6.73 инча, разполага със заоблени краища, а резолюцията е вдигната на 1440x3200 пиксела. Самият панел е AMOLED с LPTO технология за намаляване на енергийното потребление. Опресняването на екраните на двата смартфона е 120Hz.

По-компактният Xiaomi 13 разполага с 4500 mAh батерия и бързо зареждане от 67W. При премиум версията Xiaomi 13 Pro батерията е 4820 mAh, като бързото зареждане е вдигнато на 120W – любима топ функция на китайския производител. Двата модела предлагат и безжично зареждане.

Стигаме и до най-важното при новата серия – камерите. Те се възползват максимално от партньорство с Leica. Предимствата им са насочени към обработката на снимките и предоставянето на по-богати изображения. В основата са добавените режими за снимане Leica Authentic и Leica Vibrant, както и към новия инструмент за обработка на изображения с изкуствен интелект (AI) на Google – Magic Eraser.

Xiaomi 13 Pro се опитва да предложи най-високите възможности на пазара. Основният сензор е Sony Type-1 с 50MP, който се смята за най-мощния в момента такъв за смартфон. Към него добавяме още два 50MP – един широкоъгълен и втори телефото с 3.2-кратно оптично приближение.

Базовият Xiaomi 13 разчита само на една 50MP камера – това е основната с по-малък размер на сензора. Широкоъгълната е заменена от 12MP, а телефото – 10MP. Последната запазва 3.2-кратното оптично приближение. При селфи камерите имаме паритет между двата модела с 32MP сензор.

Достъпният Xiaomi 13 Lite

Третият модел, който допълва серията е малко по-различен, това е достъпният Xiaomi 13 Lite. Той стъпва почти изцяло на дизайна на доста успешните 12T версиите от края на миналата година, като включва обновен хардуер и камери. Екранът и съответно размерите на смартфона са позиционирани между двата премиум модела. Дисплеят е 6.55 инча AMOLED със 120Hz опресняване.

Процесорът е новият чипсет от Snapdragon 7 Gen 1, който е под премиум 8 версиите на Qualcomm. Също изпълнен по 4nm архитектура, но без допълнителното овърклокване. Конфигурациите на Xiaomi 13 Lite включват 8GB оперативна RAM памет със 128GB или 256GB място за съхранение. Батерията и бързото зареждане е идентично с това на базовия модел – 4500 mAh и 67W съответно. Разликата е липсата на безжична опция за зареждане.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !