Новият хардуер, който Apple представи на събитието WWDC 2023

Стефан Николов Последна промяна на 06 юни 2023 в 12:20 530 0

Apple Mac

Снимка Apple

Новият хардуер, който Apple представи на събитието WWDC 2023

По време на световната конференция за разработчици на Apple (WWDC) корпорацията от Купертино представи 24-ядреният процесор M2 Ultra за десктоп компютри. Към днешен ден това е най-мощният чип на компанията, като самата Apple го определя като "чудовищен".

M2 Ultra разполага със 134 млрд. транзистора - с 20 млрд. повече от предишния M1 Ultra. Процесорът в конфигурацията от най-висок клас има 24 ядра - 16 високопроизводителни и 8 икономични ядра. Графичният процесор може да има 60 или 76 ядра - с 12 повече от M1 Ultra. Унифицираната оперативна памет достига 192 GB, а пропускателната способност на паметта е 800 GB/s (два пъти повече от тази на M2 Max).

Невронният процесор, използван за ускоряване на алгоритмите за изкуствен интелект (AI), също е много по-бърз: той има 32 ядра и производителност от 31,6 TOPS - с 40% повече от своя аналогичния модул на M1 Ultra. Новата платформа поддържа едновременното извеждане на изображение на 6 монитора Pro Display XDR или едновременното възпроизвеждане на 22 видеопотока 8K ProRes 422.

В сравнение с M1 Ultra процесорът на M2 Ultra е с 20% по-бърз, а графиката - с 30% по-бърза. Когато става въпрос за реални приложения, DaVinci Resolve, работещ на M2 Ultra, е с 50% по-бърз от обработката на видео с помощта на M1 Ultra. A ако става въпрос за 3D рендиране с помощта на Octane, тук вече има 3 пъти по-голяма разлика.

Новият мощен чип M2 Ultra се използва в новия Mac Pro и по този начин Apple окончателно спря да използва каквито и да било процесори на Intel и вече компютърната техника на този технологичен гигант използва единствено собствената си фирмена фамилия чипове Apple Silicon, което ѝ отне около две години.
Дизайнът на новия Mac Pro от четвърто поколение си е останал съвсем същият, като корпусът има два HDMI видеоизхода, 8х Thunderbolt 4 конектора, два 10 Gb Ethernet порта и шест отворени PCIe слота. По-важното е, че сега той е три пъти по-производителен от своя предшественик и може едновременни да обработва 22 видеопотока с 8K ProRes резолюция. Базовата конфигурация на новия Mac Pro струва 6999 долара.

Apple представи и компютъра Mac Studio от второ поколение в две версии – с чипа M2 Ultra и със SoC Apple M2 Max. Apple заяви, че Mac Studio с платформата M2 Max е с 50 процента по-бърз от първото поколение Mac Studio и до четири пъти по-бърз (!) от най-мощния 27-инчов iMac с процесор на Intel. Цената на началната конфигурация на Mac Studio с по-слабия чип M2 Max е почти 2000 долара.

По време на това събитие Apple представи и новия MacBook Air с 15,3-инчов дисплей с матрица Liquid Retina и цена на началната конфигурация 1299 долара.
Дебелината на новия лаптоп е едва 11,5 мм. Според производителя новият MacBook Air е най-тънкият лаптоп в света, оборудван с 15-инчов дисплей. Теглото му е 1,5 кг. Дисплеят с матрица тип Liquid Retina показва 1 милиард цвята и е с яркост до 500 нита. В малкия прорез на екрана е поставена FaceTime камера, която може да записва видео с резолюция до Full HD.

Хардуерната платформа на MacBook Air е изградена на базата на чипа Apple M2 с осем процесорни ядра и 10-ядрен графичен ускорител. Apple специално подчертава, че новият лаптоп е 12 пъти по-бърз от модела, оборудван с чип на Intel.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !