Новият Fairphone 4 идва с пет години гаранция

Offnews Последна промяна на 01 октомври 2021 в 06:37 159 0

image-fairphones-latest-sustainable-smartphone-comes-with-a-five-year-warranty-163300858375352

Холандската компания Fairphone 4, фокусирана върху улесняването на ремонта на смартфони, изработени от етични материали, току-що представи своето четвърто поколение телефони. Firephone 4 използва модулен дизайн, подобно на предишните телефони на компанията, но идва с по-мощен хардуер, петгодишна гаранция и обещание за две големи актуализации на Android и софтуерна поддръжка до края на 2025 година. Цените започват от 579 евро, а доставките – от 25 октомври.

Амбицията на Fairphone е да произвежда по-етична алтернатива на съвременните смартфони. Това означава устройство, направено с етични източници, използвайки устойчиви материали, преди да се предостави софтуерна поддръжка и гаранция, за да бъде тя възможно най-дълга.

Въпреки, че Fairphone гарантира само софтуерна поддръжка до края на 2025 година, компанията има амбицията да я удължи до 2027 година. В идеалния вариант Fairphone би искала да пусне Android 15 през 2024 година като актуализация на телефони.

Подобно на предишните устройства на компанията, Fairphone 4 е проектиран да се разглобява лесно. Обикновено характеристиките на устройството са второстепенни по отношение на етичните му съображения, но за разлика от предишните телефони, Firephone 4 е конкурентен с другите устройства от среден клас. Той се захранва от Snapdragon 750G и има 6 или 8 GB оперативна и 128/256 GB вградена памет, разширяема чрез microSD. Батерията му е с капацитет 3905 mAh, дисплеят е 6.3 инчов 1080р LCD.

По отношение на камерата, основната е двойна с два 48 мегапикселови сензора, а селфи камерата е 25 мегапиксело. Задната камера е оборудвана с оптична стабилизация на изображението и може да записва до 4К/30fps.

Забележителен недостатък в сравнение с предишните модели е, че Firеphone 4 няма 3.5 мм жак за слушалки, избор, който е в противоречие с подхода на компанията към клиентите. Firephone посочва, че е взела това решение, за да може да предложи официална IP оценка за устойчивост на прах и вода, която липсваше в предните й устройства. Тя е само IP54, което означава, че телефонът е защитен от пръски, а не при потапяне, но и това е добре в светлината на свалящия се заден капак и модулния му дизайн.

По отношение на модулността, Firephone продава осем модула за ремонт на устройството, които включват заместващи дисплеи, батерии, задни капаци, USB-C портове, високоговорители, слушалки, задни камери и селфи камери. Всички те се свалят лесно с помощта на стандартна отвертка с глава Philips, което означава, че клиентите трябва да могат сами да извършват повечето ремонти. Ако се наложи да се обърнат към професионалист, Fairphone посочва, че резервните й части са лесно достъпни за местни сервизи, които да ги купуват и използват сами.

Предните два модела на компанията са единствените, получили перфектна оценка за поправки от iFixit и от компанията вярват, че Fairphone 4 е още по-ремонтируем. Надеждата е тези резервни части да са налични поне до 2027 година.

От софтуерна гледна точка компанията също има солидни резултати, като предоставя големи актуализации на Android за своите устройства. По-рано тази година тя пусна Android 9 за Fairphone 2, който първоначално стартира с Android 5. Наистина това е повече от три години след като тази версия е пусната, но означава, че телефонът продължава да работи с официално поддържан софтуер. Що се отнася до Fairphone 4, Qualcomm поддържа официално своите чипсети само за три големи актуализации и четири години ъпдейти за сигурност.

По отношение на материалите, Fairphone 4 е направен от злато, сертифицирано от Fairtrade, отговорен източник на алуминий и волфрам, рециклиран калай, редкоземни минерали и пластмаса. Задният му панел е 100% рециклиран поликарбонат. Компанията има редица инициативи за подобряване на условията на труд на миньорите и работниците в заводите, участващи във веригата за доставки. Тя твърди, че Fairphone 4 е “първият електронен неутрален телефон за отпадъци”, защото рециклира един телефон или равно количество електронни отпадъци за всяко продадено устройство.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !