Нови AI очила могат да превеждат и да търсят информация в интернет в реално време

Мария Иванова Последна промяна на 13 февруари 2024 в 16:18 700 0

Frame

Снимка Brilliant

Frame са базирани на мултимодален асистент с изкуствен интелект, наречен Noa

Сингапурският стартъп Brilliant Labs пусна на пазара AR очилата Frame, които са първите по рода си, захранвани от мултимодален асистент с изкуствен интелект, наречен Noa. Те са оборудвани с множество функции, описани от създателите им като “суперсили”, които им позволяват да обработват визуална информация, да генерират изображения, да разпознават и превеждат реч в реално време, да търсят информация в интернет и др.

Екипът на Brilliant Labs разкрива, че дизайнът на очилата е вдъхновен от исторически икони като Джон Ленън, Стив Джобс и Ганди, които са известни със своите "кръгли очила". В бъдеще компанията планира да вгради изкуствен интелект директно в очилата. Засега обаче, те трябва да бъдат свързани с приложение за смартфон, за да работят.

Frame прожектират визуални изображения и информация директно върху лещите, което позволява на потребителите да получават информация за почти всичко, което виждат или чуват. Ако например носите очилата в магазин за хранителни стоки и искате да научите повече информация за даден продукт, можете да ги помолите да направят справка в интернет.

Както е показано във видеоклипа, публикуван от компанията, потребителите могат да поискат от Frame да идентифицират забележителност, пред която се намират; да търсят в интернет цената на маратонки, които гледат или дори да посочат състава на храната, която смятат да консумират. Тези данни се появяват директно върху лещите на очилата.

Друга особеност на Frame е, че са изцяло с отворен код. Файловете за проектиране, кодът и документацията им са достъпни в GitHub, което дава възможност на потребителите да персонализират и адаптират технологията според своите нужди.

Очилата на базираната в Сингапур компания вече са успели да привлекат вниманието и инвестициите на Джон Ханке, главен изпълнителен директор на Niantic - платформата за добавена реалност, която стои зад игри като Pokémon GO. Въпреки че подробностите около сделката остават неизвестни, инвестицията на Ханке подчертава вярата му в потенциала на Frame.

Със своите 39 гр., очилата на Brilliant Labs може да се окажат по-лека и евтина алтернатива на нашумелия шлем за смесена реалност Vision Pro. Хедсетът на Apple тежи между 600 и 650 гр. и се продава на цена от 3500 долара. Frame вече са на разположение за предварителни поръчки през уебсайта на Brilliant Labs и ще започнат да се доставят в средата на април.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !