Nokia може да е първата компания, която ще приеме HarmonyOS

Offnews Последна промяна на 01 юли 2021 в 06:37 5605 0

HarmonyOS

Ъпдейт: Според Global Times Huawei е опровергала медийните съобщения, че новите телефони на Nokia ще ползват HarmonyOS. Това обаче далеч не означава, че компанията не се опитва да запази плановете си в тайна, така че продължаваме да следим новините и ще ви информираме своевременно за развитие по темата.

Nokia може да е първата компания, която ще приеме HarmonyOS на Huawei, твърди китайският магазин IT Home. Въпреки, че HarmonyOS не се разглежда като алтернатива на Android, безспорно е, че Huawei ускори развитието си, след като американското правителство принуди Google да прекрати връзките си с компанията.

В основата си това е дистрибутирана операционна система, проектирана да работи върху множество продукти, включително и смартфони. Тя стартира официално в началото на месеца и вече може да бъде инсталирана на някои по-стари модели на Huawei. Компанията наскоро започна да продава само 4G версия на сгъваемия Mate X2 с HarmonyOS 2.0, а преди това представи първия си смарт часовник с HarmonyOS.

Тъй като Huawei все още не може законно да инсталира Google Mobile Services на своите устройства, която включва приложения като Google Chrome, YouTube, Gmail и Google Maps, HarmonyOS всъщност няма шанс срещу Android на повечето пазари. Обвързаните с Китай Nokia X60 и X60 Pro обаче, ще стартират с HarmonyOS.

Всъщност в Китай, където приложенията на Google са блокирани, историята е различна. Затова и Nonia планира да използва HarmonyOS, но само за моделите си, свързани с тази държава. Според доклада компанията възнамерява да пусне Nokia X60 и X60 Pro в Китай по-късно тази година и те ще се доставят с HarmonyOS на Huawei.

Говори се, че телефоните ще имат извит дисплей и солидна 6000 mAh батерия. Освен това ще могат да се похвалят със ZEISS камера с 200 мегапикселов основен сензор. Другите възможни характеристики включват честота на опресняване до 144 Hz, бързо зареждане и водещ чипсет Snapdragon.

Китайската компания Meizu също планира да използва HarmonyOS, а OPPO, Xiaomi и Vivo също са в контакт с компанията по отношение на платформата. HarmonyOS изглежда прилича на Android и очевидно използва Linux ядро, но все още не е посочена датата на пускането й.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !