Молекулярният принтер Cana One може да приготвя над 1000 коктейла

Offnews Последна промяна на 07 март 2022 в 17:25 483 0

48814690-9b30-11ec-bc8f-723a5768f38f

Американската стартираща компания Cana представи десктоп устройство за приготвянето на най разнообразни по състав и сложност напитки и алкохолни и безалкохолни коктейли. Това е така нареченият молекулярен принтер One, в който се използват касетки с ароматизатори, подходящи за приготвянето на сокове, газирани напитки, коктейли и т.н. Принтерът поддържа над 1000 различни рецепти, а с течение на времето техният брой ще нарасне още повече. Продажбите на Cana One бяха обявени за първата половина на 2023 година.

Въпреки че стартъпът Cana се позиционира като производител на молекулярни принтери, ключовото достижение на младата компания не е в създаването на това технологично устройство. Най-важната роля в работата на тази компания играят касетките с неголеми отсеци, които са напълнени с ароматизатори за приготвянето на най-различни напитки. Според разработчиците, за създаването на тези специализирани касетки на Cana са ѝ били необходими над 3 години за изследване на различните съставки на молекулно ниво с участието на водещи учени.

Стартъпът внимателно е изучил по какъв начин течностите формират своите вкусови качества и по какъв начин е възможен контролът на този процес. Учените са успели да отделят специалните съединения, които образуват вкуса и аромата на напитките. Получените знания са използвани в разработването на комплект базови съставки, които определят вида, вкуса и аромата на съответната напитка. Младата компания специално подчертава, че нейният уред Cana One не е аналог на кафемашина, в която всяка капсула отговаря за конкретен вид кафе, а пълноценен 3D принтер, който подготвя различни напитки от едни и същи ароматизатори чрез сложна комбинация на техния състав.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !