iPhone 14 може да се забави с няколко месеца

Offnews Последна промяна на 09 май 2022 в 06:47 494 0

iPhone 14 dual hole punch

Както обикновено Apple се готви да пусне следващата серия iPhone тази есен. Въпреки че до тогава има още няколко месеца, слуховете вече очертаха основните характеристики на iPhone 14 – общо четири модела, два от които ще получат основни подобрения като 48 мегапикселова камера, нов дизайн на дисплея, нов чипсет и др.

Докато феновете и цялата технологична индустрия с нетърпение очакват премиерата на iPhone 14, последните слухове предполагат, че може да се наложи това чакане да продължи с няколко месеца повече. Главен виновник за това отново ще е COVID-19 и локдауните в Китай.

Миналата седмица стана ясно, че Foxconn е спряла наемането на нови служители, тъй като китайското правителство постави град Джънджоу, в който се намиранай-голямата й фабрика под локдаун. Това обаче е и заводът, в който е най-голямото производство на iPhone в света, затова и градът носи названието iPhone City. Респективно локдаунът ще наруши цялата световна верига за доставки на iPhone.

Освен тази тъжна новина миналата седмица стана ясно и, че Apple е изключила BOE като доставчик на дисплеи за iPhone. Това се случи след съобщението за произволни промени в OLED панелите от страна на компанията.

BOE твърди, че е опростила дизайна на схемата, за да ускори темпото и да изпълни поръчките, но гигантът й нареди да спре производството. Според слуховете Apple ще се опита да прехвърли поръчките на LG и Samsung, но тази ситуация несъмнено ще има своето отражение върху доставките на дисплеи, които ще намалеят.

Как ще се отрази всичко това върху потребителите? За Apple новините несъмнено са тревожни, защото всеки ден забавяне носи на компанията милиони долари загуби, да не говорим за забавяне от няколко месеца.

В следствие на локдауна в Джънджоу може да се появи локален недостиг на наличности на iPhone 13 и 14. За потребителите това може да означава, че Apple ще е принудена да отложи с няколко седмици премиерата на новата си серия телефони. Освен това ще закъснеят и доставките, което значи, че и покупката на нов модел iPhone 14 ще се отложи.

Последните локдауни в Шанхай и Куншан показаха как дори малко прекъсване на веригана за доставки може да забави наличностите на продукти с месеци – датите за доставка на iPad и MacBook на сайта на Apple се изтеглиха до юли тази година. Освен това загубите на гаганта могат да доведат и до поскъпване на новата серия iPhone 14, за която и без това се носят слухове, че може да се продава по-скъпо извън САЩ.

Цялата тази ситуация показва колко зависима е Apple от Китай. Поради подобни инциденти компанията се обърна към други страни като Виетнам и Индия, за да диференцира производството на своя iPhone по целия свят. Както Bloomberg отбелязва обаче, Китай може да причини големи главоболия на компанията, инвеститорите и потребителите по време на пандемията и Apple се нуждае от трайно решение.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !