Huawei P60 Pro и Mate X3 – новите флагмани на китайския гигант

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 10 май 2023 в 15:49 364 0

Huawei Mate X3

Снимка Huawei

Huawei Mate X3

Китайският технологичен гигант Huawei представи новият си флагман и сгъваем премиум смартфони – P60 Pro и Mate X3. Устройствата вече са налични за предварителна поръчка в страната в трите основни телекома – „А1 България“, „Виваком“, „Йеттел“, „Технополис“ и др големи вериги магазини. Така за поредна година, компанията не се отказва от пазара за умни телефони, въпреки санкциите наложени от САЩ през 2019 г.

Huawei P60 Pro е типичен премиум флагман и в традиционния за компанията стил се фокусира най-вече върху иновациите свързани с камерите. Препоръчителната му цена на свободна продажба за България е 2349 лева. Тя кореспондира с останалите обявени модели в този клас от началото на 2023 г. Huawei Mate X3 от своя страна е премиум сгъваем смартфон и неговите предшественици бяха едни от първите със сравнително надеждна панта на екрана. Неговата цена е 4299 лева.

Флагманът Huawei P60 Pro

Премиум флагманът на Huawei за тази година разполага с голям 6.67-инчов LTPO OLED екран. Дисплеят е със 120Hz адаптивна често на опресняване на картината. Любопитната част е в избора на чипсет – смартфонът разчита на ъпдейтната версия на Snapdragon 8+ Gen 1 от края на миналата година. Процесорът е изпълнен по 4nm архитектура, но поради санкциите е ограничен само с 4G модул. Оперативната памет е 8GB RAM, а мястото за съхранение е 256GB. Батерията е със сравнително голям капацитет от 4815 mAh. Поддържа 88W бързо зареждане и опция за 50W безжично такова.

Истинският акцент на Huawei P60 Pro са неговите камери или по-точно две от тях. Основната е 48MP с променлива бленда между F1.4 и F4.0 с оптична стабилизация. Телефото камерата е перископна и също е с голяма за вида си F2.1 бленда и разполага с оптична стабилизация. Към тях добавяме и тайното оръжие на Huawei през последните близо пет години – RYYB сензорът. Той предоставя по-силна светлочувствителност и съответно правенето на ясни снимки при много слаба осветеност. Широкоъгълната е по-стандартната 13MP камера, толкова е и предната.

Сгъваемият Huawei Mate X3

До голяма степен сгъваемите смартфони вече са изчистени като дизайн. Основните фокуси при тях са форматът, броя на екрани (и разположението им) и пантата. Huawei Mate X3 разполага с един външен и един вътрешен екран. Първият е 6.4-инчов OLED 1080p дисплей със 120Hz адаптивно опресняване. Вторият е почти квадратен 7.85-инчов с резолюция от 2224x2496 и отново със 120Hz опресняване.

Откъм технически характеристики той е сходен с Huawei P60 Pro. Отново разчита на 4G версията на процесора Snapdragon 8+ Gen 1, оперативната памет е вдигната на 12GB RAM. Мястото за съхранение също започва от 256GB. Батерията е съпоставима – 4800 mAh, но бързото зареждане е редуцирано до 66W, докато безжичното остава 50W. Камерите са добре изпитания 50MP сензор, с 12MP перископна телефото и 13MP широкоъгълна. Поради двата си екрана, селфи камерите са две 8MP.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !