Google ще тества очила с добавена реалност на публични места

Стоян Ненов Последна промяна на 21 юли 2022 в 09:35 2568 0

Google AR Glasses

Снимка Google

Google AR Glasses

През 2013 г. Google започна да предлага първите си умни очила с добавена реалност (AR). Те се казваха Google Glass и се радваха на голямо внимание в света на технологиите. Въпреки това устройството беше критикувано за потенциалните му рискове за личното пространство.

Постепенно Google ограничаваше мащаба на проекта и накрая го пренасочи към корпоративния сектор. От 2017 г. насам Google Glass се използват от работници в заводи и други индустриални сектори. Въпреки това интернет гигантът продължава да вярва в потенциала на умните очила и разработва ново устройство, което да предложи и на крайните потребители.

Компанията вече има работещи прототипи, които от следващия месец започва да тества в реална обстановка, обяви самата тя. Устройствата ще се използват от служители на компанията и „избрани, доверени тестъри“. Те ще попадат в различни ситуации и ще проверят как технологиите на очилата се справят с това да помагат в ежедневието на хората.

По-умен AR

Тестовете в лабораторни условия дават ограничена информация, отбелязва Google. За да може да види истинските способности на новите си технологии и да ги обучи да са още по-ефективни, Google се нуждае от данни от реални ситуации и условия. „За разработката на навигация с добавена реалност например, това ще ни помогне да взимаме предвид фактори като време и натовареност на кръстовищата – неща, които са трудни, понякога дори невъзможни, да бъдат пресъздадени на закрито“, коментира Google.

Тестваните прототипи ще са на различни модели. Всички те ще имат вградени в лещите дисплеи, камери и микрофони. „Ще има строги ограничения какво може да се прави“, подчертава Google.

Пред CNET компанията допълва, че умните очила не трябва да се използват в училища и около всякакви детски зони и площадки, в държавни институции, здравни заведения, храмове, социални домове, протести, спортуване, шофиране и др. Целта е да не се създават рискове както за хората, които ги тестват, така и да не се притесняват всички останали за личното си пространство.

Интернет гиганта казва, че макар да имат камери и микрофони, прототипите на умните очила няма да могат да правят снимки или да записват видео. Единственото изключение ще се прави за ограничени кадри, които ще се събират за анализ на данни и за обучение на изкуствения интелект. Когато това се прави, очилата ще имат светлинен сигнал и хората наоколо ще имат право да поискат данните да бъдат изтрити. В такива случаи ще се скриват лицата и други данни като регистрационни номера, а 30 дни по-късно ще се изтрива целият кадър.

Новите възможности

Google иска да тества възможностите на технологиите си в няколко конкретни ситуации. Първата е превод на езици в реално време, включително изготвяне на транскрипция на разговорите.

Други планирани тестове са навигация с добавена реалност с наслагване на насоките върху реалните обекти пред очите на потребителя. Също така ще има и опция за визуално търсене подобно на Google Lens.

Компанията иска да използва публичните тестове и за да провери реакциите на хората към този тип устройства. Тя иска да адресира техните притеснения и да ги запознае с технологията по-добре. И все пак, Google за сега не казва в кои градове в САЩ ще тества устройствата нито колко време.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !